Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Weimaraner på läger

De Niro jobbar intensivt. Hunden följer ett blodspår och har trettio minuter på sig att hitta den klöv som ligger gömd i slutet av det 600 meter långa spåret.

– Kom ihåg att ge hunden vatten ofta, annars orkar han inte jobba lika länge, säger Anders Pettersson.

Anders är domare i viltspår. De Niro är en hund av rasen weimaraner och just nu gör De Niro och hans husse Torbjörn Rubin viltspårprov.

Svenska weimaranerklubben har läger i Sävsjön, för sjätte året i följd. Weimaraner med ägare umgås, utbyter erfarenheter och utbildar sina hundar, sig själva och varandra i övningar som grunddressyr, vattenprov och viltspår.

– En weimaraner är en allroundhund. Den kan bli bra på allt från apportering till jakt och eftersök. Men det är viktigt att de får jobba mycket för att må bra, berättar Anders.

Anders har förberett det spår som De Niro nu följer i skogen. Det är första gången De Niro gör provet. Till att börja med går det riktigt bra. De Niro söker av marken med sin känsliga nos och han håller ett högt tempo. Men plötsligt tappar hunden fokus på spåret och strax avbryts provet. De Niro får dock ändå hjälp med att söka upp den gömda klöven för att övningen ska avslutas med ett belöningsmoment.

– Vi gör om provet i morgon igen, säger Torbjörn och klappar om sin hund.

Intill bryggorna vid Bergslagsgården övas de yngre hundarna på att vistas i vatten. Hundägare och hundar går i och ur vattnet och snart övas hundarna på lättare apportering.

I fyra dagar pågår weimaranerlägret. Det handlar mycket om gemenskapen mellan människor med ett stort intresse för hundar i allmänhet och för weimaraner i synnerhet. Många av deltagarna berättar att de återkommer år efter år.

– Vi är med för fjärde året och det är verkligen roligt att komma hit och träffa alla människor och hundar, säger Katarina Persson.

Lena Zetterlund är här med sin weimaraner Yellow Eyes Red Rose.

– Men vi kallar henne för Betty, säger Lena.

Det är familjen Zetterlunds första weimaraner och deras upplevelse av hundrasen är positiv.

Torbjörn Rubin är en uttalad weimaraner-entusiast, säger han. Han har haft flera stycken.

– Weimaranern är så otroligt personlig och vacker och det är mycket lätt att bli besatt av hundrasen, säger Torbjörn.

Weimaraner

Weimaranern är en jakthund från Tyskland. Den tillhör de stående fågelhundarna som söker upp viltet, visar jägaren var det finns genom det karaktäristiska ståndet och därefter på kommando stöter fågeln. Hundrasen klarar både spårarbete med apport av hårvilt som vattenapportering. Weimaranern finns som korthårig och långhårig varav den korthåriga är vanligast. Hunden är alert och har ett livligt temperament, är utpräglat envis, men lär lätt och snabbt. (KÄLLA: weimaranerklubben.se)