Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Wendla Thorstensson: Det farliga är de godas tystnad

Som politiker behöver du kunna ta emot både ris och ros. Olika åsikter är en viktig del i en fungerande demokrati.

Men det finns en gräns när den konstruktiva kritiken övergår till ärekränkning/förtal och ofredande. Nyligen blev jag utsatt för ett sådant brott, för det är faktiskt ett brott!

I Sverige är ärekränkning ett samlingsnamn för förtal och förolämpning enligt femte kapitlet i Brottsbalken.

Ärekränkning är ett brott som går ut på att sprida osanna uppgifter eller antydningar eller förnedra någon på ett sådant sätt som kan innebära att en persons "namn/varumärke drabbas negativt". I Sverige är ärekränkning ett samlingsnamn för förtal och förolämpning enligt femte kapitlet i Brottsbalken.

Enligt Brottsförebyggande rådets (BRÅ) trygghetsundersökning från 2017 så utsätts var fjärde förtroendevald (25 procent) för trakasserier, hot eller våld i samband med sitt politiska förtroendeuppdrag. Även Sveriges kommuner och landsting (SKL) belyser vikten av att gör en satsning för att stärka de förtroendevaldas möjlighet att verka i sitt demokratiska uppdrag. I arbetet ingår att ge stöd till kommuner och regioner i att omhänderta och förebygga hot och hat mot förtroendevalda. SKL verkar också för en skärpt lagstiftning.

Det är viktigt vi alla tar vårt ansvar som samhällsmedborgare och inte låter hat och hot bli norm.

Detta är en skrämmande utveckling och ett allvarligt hot mot vår demokrati. Det är viktigt vi alla tar vårt ansvar som samhällsmedborgare och inte låter hat och hot bli norm.

Vi har alla ett ansvar på fikarasten, vid byalaget, på krogrundan med vännerna etcetera att säga ifrån när åsikterna övergår till förtal och hat. Det samma gäller på fotbollsmatchen eller sociala medier.

Barnen gör som vi vuxna gör. Vi är deras förebilder och det är ett stort ansvar. Nyligen så såg jag hur vuxna personer delade bilder på Greta Thunberg på sociala medier med påhittade citat som inte var Gretas. Vi har full rätt att ha olika åsikter i klimatdebatten och framföra dem i vårt eget namn, men att narra och sprida osanningar är olagligt och mycket osmakligt.

Tillsammans formar vi vårt samhälle som jag hoppas ska fortsätta att vara ett samhälle i utveckling där vi kan utmana varandra till givande diskussioner men där hat och hot aldrig får råda.

Det är viktigt att vi anmäler brott som ärekränkning så att domstolar kan ge påföljder ...

Vi som utsätts får inte låta detta gå obemärkt förbi. Det är viktigt att vi anmäler brott som ärekränkning så att domstolar kan ge påföljder som visar att detta inte är lagligt och ok.

Det är inte detta som får mig att sluta som kommunstyrelsens ordförande, det beslutet var fattat innan jag utsattes för förtal. Det är tvärt om demokratiska frågor som denna som får mitt samhällsengagemang att brinna och det är därför jag vill uppmana er alla till att vara hjältar i demokratins tjänst och aldrig låta hat och hot vara normen.

Det farliga är inte de ondas ondska utan de godas tystnad. Tystnad räcker inte. Man måste aktivt ta avstånd från det som är fel och lika aktivt ta ställning för det som är rätt.

Wendla Thorstensson

Kommunstyrelsens ordförande i Lekebergs kommun