Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Wendla Thorstensson: Lekeberg och nutidens Oskar och Kristina

Jag lyssnar ofta på musikalen Kristina från Duvemåla. Inte bara för att njuta av den vackra musiken utan också för att berättelsen och texterna vitnar om en del av vår historia.

Annons

Tänker att Karl-Oskar och Kristina får symboliserar alla de människor som för lite mer än hundra år sedan utvandrade till Amerika. Människor som lämnade de steniga åkrarna och missväxten för att söka bättre lycka på andra sidan Atlanten.

Pendeln slår och tiderna förändras. Så kommer det alltid att vara.

Dryga hundra år senare är det i stället invandringen till Sverige som dominerar nyheterna. Pendeln slår och tiderna förändras. Så kommer det alltid att vara. Vi måste ständigt förhålla oss till vår samtid och skapa vår framtid.

I Lekeberg slår också pendeln. 1966 lägger cementfabriken i Lanna ner sin verksamhet. Detta påverkar ortens attraktivitet och avfolkning är ett ständigt hot. I dag är Lanna en ort dit människor vill flytta. Befolkningen i Lekeberg växer och under 2018 så ökade kommunen med 248 personer, procentuellt är det den tredje störst ökningen av landets 290 kommuner.

Det är inte bara i Lanna det byggs. I Fjugesta byggs det hyresrätter och flera bygglov för villor på såväl landsbygden som tätort beviljades under 2018.

Andra gånger handlar det om att en ort eller kommun blir attraktiv kanske på grund av närheten till arbete, fritidsintressen med mera.

Både lokalt och globalt så står kommuner, länder och kontinenter inför perioder av invandring och utvandring. Människor tvingas ibland flytta och fly undan arbetslöshet, krig och svält. Andra gånger handlar det om att en ort eller kommun blir attraktiv kanske på grund av närheten till arbete, fritidsintressen med mera. Vi som politiker – med ansvar för offentlig servicen – måste förhålla oss till Lekebergs kraftiga befolkningsexpansion. Det är en utmaning att anpassa vård, skola och omsorg vid snabba förändringar, men jag vet att det skulle vara en mycket större utmaning om jag hade varit politiker 1966 när cementfabriken avvecklades och vår bygd stod inför avfolkning.

De människor som väljer att flytta till Lekeberg är nybyggare precis som Karl-Oskar och Kristina. De flyttar hit för att skapa sitt framtida liv, kanske bilda familj eller att åldras. Några har flytt från krig och funnit ett tryggt samhälle där de kan börja bygga upp sina liv igen.

Att människor väljer att flytta till Lekeberg är positivt och tyder på att bygden andas framtidstro. Vi kan välja vad vi fokuserar på. Jag väljer att fokusera på den glädje jag möter hos dessa människor. Det gör det möjlig för oss att bygga ny skola och veta att den kommer vara full med barn i framtiden. Ingen del i vår kommun spås minska i befolkning, det är få kommuner förunnat.

Det är barn som frågar sin mamma om vart hemma ligger någon stans efter en lång tid på resa mot Amerika och det nya livet bort från svälten i Sverige.

Det finns en sång i Kristina från Duvemåla som heter ”Hemma”. Det är barn som frågar sin mamma om vart hemma ligger någon stans efter en lång tid på resa mot Amerika och det nya livet bort från svälten i Sverige. Jag är så tacksam att det i dag inte är svält i Sverige. Att vi kan vara ett tryggt land med demokratiska värderingar och rikligt med mat. Jag är glad att många idag väljer Lekeberg som sitt hem. Jag är glad att vi tillsammans kan skapa det nya livet i en byggd präglad av framtidstro.

Wendla Thorstensson

Kommunalråd i Lekeberg (C)