Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Werme slår tillbaka:"Ett sista desperat försök"

(UPPDATERAD 11.50) Vänsterpartiets Murad Artin anklagar tjänstemän inom Örebro kommun för att medvetet ha förhalat tillståndsbeslutet för den alternativa festen den 21 augusti. Men Staffan Werme slår tillbaka;
- Vi har det statsskick vi har.

Annons

Striden om vem ska fira i Örebro den 21 augusti går vidare. Det alternativa firandet Folkfesten har nu fått klart med alla tillstånd och kommer att hålla till på Våghustorget.

Men Vänsterpartiets Murad Artin, som drivit idén om en alternativ fest till Bernadottejubileét, är inte nöjd. Han menar att kommunens tjänstemän medvetet förhalat tillståndet.

- Man skyller på varandra hela tiden. Vi sökte tillståndet den 22 oktober och fick det nu den 26 januari. På tekniska förvaltningen säger man att mejlet har gått till fel adress. Vadå fel adress? Det skickas ju många såna här tillstånd varje år och varför skulle just vårt bli fel? undrar Artin.

Så du menar att tjänstemännen medvetet har förhalat beslutet?

- När ledande politiker som Staffan Werme och Lars O Molin säger att inte vem som helst kan boka torgen, så är det klart att tjänstemännen blir förvirrade.

Inte helt oväntat har Staffan Werme en annan uppfattning.

- Det här är ett desperat försök av Murad Artin. När det gäller påståendet att jag och Lars O Molin skulle ha förvirrat tjänstemännen kan jag bara säga att jag har fullt förtroende att tjänstemännen gör sitt jobb.

Kommunstyrelsens ordförande är kritisk till arrangörerna kring det alternativa friandet och efterlyser en uppslutning kring Örebro 2010.

- Alla har rätt till att arrangera men för örebroarnas skulle hade varit bättre med en gemensam uppslutning kring Örebro 2010. Det finns så många onödiga splittringar redan inom Örebropolitiken.

Vad tycker du om den alternativa Folkfesten?- Man kan tycka vad man vill om monarki men om statschefen nu kommer till Örebro tycker jag att vi ska ställa upp kring det. Vi har ju det statsskick vi har och då är det väl bättre att Murad Artin och Vänsterpartiet åker upp till Rosenbad och demonstrerar inför riksdagsledamöterna som beslutat om vårt statsskick.

Under 2010 firas 200-årsjubileet av riksmötet i Örebro 1810. Högtidsdagen är den 21 augusti då stora delar av kungafamiljen kommer till Örebro.

Nu är det alltså klart att det blir ett alternativt firande.

- Örebroarna får två valmöjligheter. En där de kan gå på ett rojalistiskt jippo bestående av kungafjäsk och en annan som främjar demokrati. Tillsammans kommer de att gynna turismen och näringslivet i Örebro, säger Artin.