Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Whiskyfabrik ger 25 jobb i Nora

En ny whiskyfabrik kommer att starta i kvarteret Bryggeriet i Nora.

- Vi är två familjer som satsar på det här, berättar Mats Lihnell, vd, som tillsammans med Bo Lindell och sina familjer nu drar igång whiskyfabriken.

De driver sedan över 20 år tillbaka tandtekniska laboratoriet JM Dentallab i Örebro, och kommer att fortsätta med det även när de nu på allvar går in i whiskybranchen.

Bolaget ska hantverksmässigt tillverka maltwhisky. Mats Lihnell siktar på att fabriken ska framställa ungefär 100 000 liter om året i Nora. De tänker också starta en butik med sånt som anknyter till whisky och ta emot besökare för visning, rundvandring och provsmakning.

Bolaget räknar med att sysselsätta ett 30-tal personer när verksamheten kommer i gång för fullt, inom fem års sikt. Inte bara i själva tillverkningen, guidningen och butiken utan också i det kafé de planerar att öppna i anslutning till fabriken.

– Det betyder runt 20–25 nya arbetstillfällen i Nora. Vi håller just nu på att knyta upp nyckelpersoner.

Satsningen i Nora ligger på runt 15–20 miljoner kronor, och bolaget kliver i startskedet in med fem miljoner i två omgångar.

De har gjort omfattande marknadsundersökningar som visar att det finns stor efterfrågan på kvalitetswhisky, framförallt i Ryssland, Kina och Indien. Det mesta av tillverkningen kommer att gå på export. Produkterna ska också finnas med i Systembolaget som beställningsvara, och beroende på hur stor efterfrågan blir kan de hamna bland det ordinarie sortimentet. Krogar, restauranger och passagerarbåtar är andra kunder som de varit i kontakt med.

I dag finns bara ett enda fungerande whiskydestilleri i Sverige, men fler är på gång.

– Jag tror att det är fem destillerier runt om i landet som just nu befinner sig i olika startskeden. Vi får se om vi blir det andra i landet eller om nån annan hinner före oss, förklarar Mats Lihnell.

Tillsammans med Bo Lindell har han presenterat planerna för kommunens tjänstemän och politiker.

– Vi har blivit väldigt väl mottagna måste jag säga, berättar Mats Lihnell.