Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

William och viljan ger ÖSK hopp

Det positiva: ÖSK har inte bara William, utan även viljan. Det negativa: ÖSK har inte två jämnbra målvakter, utan två jämndåliga.
Nu väntar två hyperviktiga matcher mot bottenkonkurrenterna Syrianska och Gefle före EM-uppehållet.
Då får vi reda på om insatsen mot AIK var början på en vändning, eller fortsättningen på slutet.

Sist i allsvenskan, utan seger på tio omgångar och fyra futtiga poäng av 30 möjliga. Dessutom bara en seger på Behrn arena på de tio senaste hemmamatcherna. Så ser verkligheten ut för ÖSK när exakt en tredjedel av allsvenskan är spelad.

Kris är ett ord som med all rätt ska stämplas på klubben. Betydelsen ”en svår process att ta sig igenom” är nästan ett lindrigt ordval just nu.

Men det känns skönt att inte motorsågen måste riva upp det här uppslaget också, som efter den pinsamma livskrisinsatsen mot Norrköping.

Mot AIK visade ÖSK i alla fall att man inte bara har William, utan också viljan.

Det blev ingen seger, men ändå hörde jag flera spelare tala om matchen som om de hade vunnit när de intervjuades efteråt. Världens bästa måttstock när man vill veta hur mycket en poäng mentalt betyder.

Nu skapade ÖSK sig enbart några dagars arbetsro fram till det sjukt viktiga mötet med Syrianska på söndag.

Mer än så var inte kvitteringen mot AIK värd. Än så länge.

Patrik Haginge ska hyllas mest av alla. Bespottad och hånad emellanåt i sin roll som provisorisk mittback. Mot AIK uppflyttad som defensiv mittfältare och plötsligt den ledare ÖSK saknat den här säsongen. På gränsen till övertänd, men ändå perfekt balanserad hela matchen. Större ÖSK-hjärta än någon annan den här kvällen och med en uppoffrande spelstil som hade gjort Gennaro Gattuso avundsjuk.

En stor del i ÖSK-förvandlingen hade två andra defensiva spelare. Välkommen tillbaka Patrik Anttonen. Ett nytt år av smärta är äntligen över. När en förkyld Tommy Wirtanen höll på att kräkas på planen kom försvarsveteranen in och gav lugn. Vågade hålla i bollen, och rensade när det behövdes. Värderande och klok.

Bredvid sig hade Anttonen Ilir Berisha. Almebäck återuppstod – och kan bli höstens spelare i ÖSK. 21-åringen från Kosovo var bäst på planen innan han föll ihop skadad igen. Efter nästan två månaders frånvaro var det här det sista Berisha behövde.

ÖSK fick i alla fall betalt för allt slit i den här matchen. Mohammed Saeids skott styrdes i mål och Peter Samuelsson ordnade en straff på tilläggstid. Marginalerna med sig för första gången.

Ovärderligt viktigt i den vilda jakten på ett allsvenskt kontrakt.

Däremot håller det förstås inte att ÖSK har två jämndåliga målvakter som bjuder på mål och sprider oro i varje match. Jonas Sandqvist fick chansen mot AIK efter den miserabla premiärhalvleken mot Åtvid. Efter matchen tog han på sig bägge AIK:s mål. Med all rätt.

”Sankan” har åtta raka matcher på bänken och blandade övertaggning med rostigt uppträdande. Förståeligt efter petningarna, men ändå inte försvarbart eftersom en målvakt alltid har pressen på sig att vara redo och komma in och leverera.

ÖSK visade mot AIK att man har ett fungerande försvar när alla är friska. Min idealbacklinje var 75-procentig mot AIK. Från höger: Anttonen, Berisha, Wikström – och sedan vill jag se Wiktorsson i stället för Wowoah till vänster. Där finns en trygghet nu. Men i målet är det ruskigt oroligt vem som än står och där har ÖSK misslyckats i sin rekrytering efter Alvbåge.

NA:s läsare röstade i vintras i överlägsen stil fram Oscar Jansson, Örebromålvakten som tidigt stack till Tottenham, som säsongens drömvärvning. Under uppehållet är det verkligen läge att försöka låna Oscar. Kan han vinna luftdueller mot Ballack i reservlagsserien i England kan kan förstås hinna före Viktor Lundberg på 50/50-bollar också. Lånedealen med Shamrock Rovers går ut i sommar.

Öppet mål, så låna!

Slutligen. William Atashkadeh. Iskall straff på tilläggstid. Med hela AIK-klacken fly förbannad skrikandes rakt i fejjan. 20 år och ballar av stål.