Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Willy - en volontär

De sista ljuva åren ska bli de bästai ditt liv.Strofen från en känd sångtext är Willy Karlssons ledstjärna.Han är en av flera volontärarbetare som drar ett viktigt samhällslass.

En annan sångtext säger att vi ska leva för varandra. Ska vi klara att leva upp till dessa budskap måste människor också ställa upp.

För Willy är frivillig-arbete en självklarhet. Så snart han blev pensionär, efter att ha varit bilförsäljare i 35 år, övergick han snabbt till volontärarbete. Han är känd för att vara en arbetsmyra och är inte rädd för att göra ett handtag här och där.

En gång i veckan är Willy en av flera ideella krafter som hjälper äldre boende på sjukhem och servicehus att komma ut. Rullstolspromenaderna i Röda Korsets regi varje tisdag är heligt inbokade i almanackan.

– De är högt prioriterade. Vad som skulle få mig att avstå dem vet jag inte.

Det är glädjen från de gamla och deras uppskattning som blir drivkraften.

– Ingen vet vad som kan hända. En vacker dag kanske man sitter där själv. Det är lätt att tänka sig in i situationen, att inte få komma ut eller att bara åka i sin rullstol mellan sängen och matbordet. Det är klart man ställer upp. Det borde fler göra.

– Man får så mycket tillbaka. Det är en fröjd att se hur människor skiner upp och blir glada när vi kommer. Kan jag få någon annan att må bra, mår jag själv också bra.

Att ställa upp för sin omgivning har Willy med sig från barndomen och uppväxten i Bredsjö.

– Det var nog mer så förr, att man fanns till för varandra.

Han minns hur jobbarna bytte skift och tog arbetspass extra åt varandra i hyttan där han själv var verksam innan han flyttade till Hällefors och började på dåvarande SKF. Med arbetet i hyttan var det möjligt att göra egna förändringar i arbetsordningen, då när arbetsplatserna var mindre och regelverket inte lika strängt.

Men Willy tror att den största förändringen beträffande människors sociala beteenden beror på tevens intåg i hemmen samt dagens datorer. Den tekniska utvecklingen är givetvis bra, men den har också ett pris.

– Förr besökte man varandra mer och på ett annat sätt. Jag tror ändå det var trevligare på något vis.

Ensamheten är ett problem för många, inte minst äldre. Willy drar sitt strå till stacken och tar sig gärna en tur till sjukhemmet Gillersgården med dragspelet.

Gillersgården ja. Det tidigare nedläggningshotade sjukhemmet som Willy valde att ta strid för. Han har inga anhöriga där eller några privata relationer med de anställda, ändå kändes kampen rätt för honom.

– Genom rullstolspromenaderna lade jag märke till de boendes oro liksom personalens. Det gjorde mig ont att se hur dåligt många mådde. En del äldre grät och sov inte på nätterna. Nej, jag kunde inte vara tyst.

Upprördheten från stridens hetta bubblar åter upp, rösten blir intensivare och engagemanget är inte att ta fel på. Willy berättar hur han satte sig in i frågan, läste politiska handlingar och började ifrågasätta de lokala beslutsfattarnas planer på nedläggning.

I media blev han de anställas, de boendes och deras anhörigas talesperson.

– Personalen bad mig och jag ställde givetvis upp.

Den gången backade politikerna, men vad som händer i framtiden med sjukhemmet är ändå ovisst.

Intresset för samhällsfrågor är stort, men från det att engagera sig politiskt är steget mycket långt.

– Det är skönt att vara partipolitiskt obunden. Jag strävar bara efter rättvisa.

För Willy känns det självklart att äldre i samhället ska ha det bra. Neddragningar inom omsorg och äldrevård ser han inte med blida ögon. I dag när andelen äldre dessutom ökar borde också antalet anställda inom vård och omsorg bli fler anser han.

– Jag har lärt mig att fort och väl aldrig följs åt. Hast och slarv hör däremot ofta samman.

I en tid när ekonomin är kärv blir de ideella krafterna än mer viktiga. Volontärer kan ge det där lilla extra som betyder så mycket och gör livet värt att leva. Det har Willy tagit fasta på.