Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Wongs

Wongs ligger i ståtliga Centralpalatset med utsikt över slottet. När vi är där singlar snöflingorna ner över Befriaren i Henry Allards park. Vi har Stora Hotellet i fonden och perfekt loungemusik i högtalarna – den lyxiga känslan gör det svårt att resa sig och gå därifrån tillbaka till jobbet.

Det är lika bra att vi säger det med en gång. Vi gillar Wongs redan innan vi går dit. Det är nära jobbet och de flesta av oss har ätit där många gånger förut. Det är också ett ställe som det är lätt att gå tillbaka till.

Personalen som jobbar där är bra. Effektiv och proffsig. Någon enstaka gång kan man få stå några minuter i kö, men oftast flyter det på bra. Man gör sin beställning och ungefär samtidigt som man plockat åt sig av salladsbordet kommer den varma maten till bordet.

”Jag gillar verkligen att man får riset i en skål, så kan man plocka åt sig så mycket man vill”, poängterar en av lunchpatrullens deltagare.

Wongs specialitet är klassisk asiatisk mat på en mycket bra nivå. Smakerna är distinkta och de olika rätterna skiljer sig väl åt från varandra, Curryrätterna har en tydlig men inte påträngande currysmak, den vegetariska grytan är oväntat matig och god.Fläskfilén med barbequesås serveras med krispiga stekta grönsaker och rostade sesamfrön. Det är vällagat och känns som om kocken lagt ner det där lilla extra som gör att rätterna lyfter.

Det är gott och ganska enkelt, med rena fräscha smaker. Den där buljongsmaken som lätt slår igenom i mat på kinesiska krogar är långt borta, här får råvarorna ta stor, egen plats.Däremot är inte menyn så spännande om man går hit ofta. Många rätter kommer igen och det vore en vinst att variera den lite mer.

Samma sak gäller för salladsbordet, som också borde kunna varieras lite mer. Majs i en bytta är inte särskilt kul. Men så finns där också en fantastiskt god gurksallad som är så stark att den bränner på tungspetsen och piggar upp rejält.

Efteråt får man kaffe och en bit sockerkaka. Den sistnämnda är nog gjord på kakmix. ”Smakar syntetiskt” tycker en av panelens deltagaren, medan någon annan tycker det är en bra avrundning på lunchen.

Sammantaget får Wongs mycket mer än bara godkänt. Den goda maten tillsammans med den snygga inredningen och lagom avslappnade stämningen gör att man vill gå tillbaka. Ett extra plus också för den trevliga balkongen en våning upp, där man har bra utsikt över nedervåningen om man gillar att spana in andra människor.

”Storstadskänsla”, konstaterar en av panelens deltagare.