Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Yngst i en formelbil – då får Marcus Ericsson stryk av lillebrorsan Hampus: "Jag är grymt imponerad"

Bara 14 år gammal har Hampus Ericsson från Kumla debuterat i en formelbil.
– Jag är grymt imponerad, säger storebror Marcus Ericsson, formel 1-föraren, efter testet i Valencia.

2007 körde Marcus Ericsson hem det brittiska formel BMW-mästerskapet vilket blev startskottet på racingkarriär som burit ända till formel 1.

Marcus tävlade då för det brittiska stallet Fortec Motorsport under ledning av stallchefen Richard Dutton. Marcus körde även för teamet från Northampton under första säsongen i formel 3 när han blev femma i det brittiska mästerskapet.

Nio år efter Formel BMW-titeln hjälper Dutton näste Ericsson att få fart på den internationella karriären. Under två dagar har lillebror Hampus testkört formel 4 i Valencia i Spanien efter att ha fått en inbjudan att köra gratis.

14-åringen hade vissa problem att ta sig ur garaget till en början, och snurrade vid ett tillfälle, men successivt fick han upp farten och kapade snabbt sina varvtider under de två testdagarna i Spanien.

Rutinerade stallchefen Richard Dutton gillade vad han såg.

– Hampus har aldrig kört en bil tidigare, men det såg ut som han kört länge. Han hade en otrolig speed. Jag är väldigt imponerad, säger en överväldigad Dutton till NA.

Marcus Ericsson, som nyligen förlängde kontraktet med Sauber i F1, var på plats i Valencia för att stötta sin lillebror. Marcus gav Hampus tips av alla de slag, studerade kurvtagningar och satt med i alla samtal med teamingenjörerna.

Dessutom fick Hampus låna Marcus gamla racingoverall från Formel BMW-tiden och den hjälm som Marcus hade under sin första F1-säsong med Caterham.

Marcus strödde lovord över sin lillebror efter att testet avslutats på tisdagen:

– Det har gått jäkligt bra, över förväntan, och han har fått ner varvtiderna snabbt. Det är ett stort steg att gå från gokartbil till formelbil, säger han till NA.

– Hampus har skött sig exemplariskt. I slutet av testet var han en sekund efter en kille som kört formel 4 hela säsongen och som är högt tippad i mästerskapet nästa år. Jag är grymt imponerad, fortsätter Marcus.

Hampus, som fyller 15 år i maj nästa år, slår därmed sin storebror när det gäller att vara yngst i en formelbil.

– Jag var ett år äldre än Hampus när jag körde formel BMW, som kan jämföras med formel 4, men så var också reglerna annorlunda. På min tid fick man testa vid 15 års ålder och tävla vid 16. Nu får man testa redan vid 14 års ålder och tävla när man är 15, förklarar Marcus.

Påminner Hampus om dig som förare?

– Ja, de säger att vi har samma typ av körning. Vi är båda lättlärda och har ett naturligt sätt att köra, säger Marcus.

Richard Dutton instämmer:

– De påminner om varandra väldigt mycket, även om Marcus var 16 år när han kom till oss, säger han.

Kommer du att bjuda in Hampus till ytterligare ett test?

– Ja, helst hade jag velat se honom testa i tre dagar men han var tvungen att åka tillbaka till skolan. Det blir ett nytt test nästa år, i februari eller mars, lovar Dutton på stående fot.

Enligt Hampus pappa Tomas Ericsson är inget bestämt ännu vad gäller styrning nästa år.

– Vi har inte tagit något beslut och vi har ingen budget ännu. Vi tog det här som en kul avslutning på säsongen, förklarar Tomas.

Tomas kunde inte annat än att stämma in i hyllningskören efter att ha sett sin yngste son fara fram i 250 kilometer i timmen i Valencia.

– Det har gått jättebra. Jag är så jäkla imponerad av den där ungen, säger han spontant.

Richard Dutton följer fortfarande sin tonårsadept Marcus Ericsson i karriären även om det numera oftast sker via tv:n.

– Det är väldigt spännande. Nu får han en ny bil till nästa år och då hoppas jag att han kan ta poäng. Marcus har gjort ett väldigt bra jobb med en bil som inte är konkurrenskraftig och allt han kan göra är att slå sin stallkompis, säger Dutton.