Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Yoga lindrar stressymptom

Medicinsk yoga lindrar stress och ångest. Det visar två sjukgymnaster vid Nora vårdcentral med nyligen publicerad forskning.

På fyra år har drygt 150 vårdcentralspatienter erbjudits medicinsk yoga som behandling mot stress, ångest, värk och sömnproblem.

– Redan första terminen såg vi att yogan hade en positiv effekt, säger sjukgymnasten Monica Köhn.

Men det saknades forskning som bevisar effekten, och efter kontakt med Elisabeth Westerdahl på vårdvetenskapligt forskningscentrum bestämde sig Monica och kollegan Ulla Persson Lundholm för att forska.

Nu, tre år senare, är deras studie publicerad. Dehar jämfört en yogagrupp från våren 2011 med en kontrollgrupp som fått samma behandling vid vårdcentralen i övrigt men utan yogan. Genom att använda utvärderingsinstrument före och efter en termins yoga har sjukgymnasterna visat att den haft effekt på stress, ångest och livskvalitet.

– Vi tycker oss även se att sömnen blir bättre, säger Monica Köhn.

Till vårdcentralen kommer fler patienter med de här symptomen. Med forskningen ger sjukgymnasterna yogan legitimitet som behandlingsmetod.

– Det är en billig och enkel metod som vi visat att fungerar, säger Monica Köhn.

Ulla Persson Lundholm utvecklar nu studien med djupintervjuer om yogadeltagarnas upplevelser.