Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Yogan har nått Tived

Från Indusdalen, på gränsen mellan Pakistan och Indien, har nu yogan nått fram till Åboholm i tivedsskogarna. Där samlas tiotalet personer och utövar hathayoga.

Annons

Yoga betyder egentligen förening av kropp, tanke och själ och rör sig kring andliga och kroppsliga tekniker. Pia-Christina Bergströms intresse för att utöva yogan resulterade i att hon startade en studiecirkel i ABF:s regi.

– Det kommer folk, vi brukar vara ett tiotal personer, och det är så roligt att syssla med yoga, säger hon.

Grenen man utövar går under namnet hathayoga, som är den mest vanliga formen i Europa. Det är en andlig och praktisk disciplin vars fundament är kroppställning och andningsövningar. Därtill medveten närvaro och meditation som stärker musklerna och gynnar kroppens olika system.

– Påverkar alltså inte bara fysiken utan även de mentala och själsliga egenskaperna, påpekar en av deltagarna, Bengt Grundberg, som på 1970-80 talet var yogaledare i Stockholm, men som nu bor i Laxå..

Under hösten, och nu på våren, har de träffats vid tio tillfällen, men nu är själva cirkeln slut. Men det blir en fortsättning, yogan har så att säga kommit till Tiveden för att stanna.

– Absolut, säger Bengt Gundberg,

Nystarten sker den 14 april, men då under Tiveds idrottsförenings paraply och i deras lokaler i Åboholm.

– Våga yoga, utbrister Pia-Christina och hälsar alla välkomna att vara med i yogarörelserna.

Annons