Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Yrkesutbildning är den nya motorvägen till arbetsmarknaden

Fredag 25 oktober besökte jag Virginska Gymnasium, Hantverksprogrammet där jag fick en genomgång i hur deras verksamhet ser ut och för att tala om yrkesutbildning för unga. I  dag finns brist på arbetskraft inom många vanliga yrken som kräver gymnasieexamen, till exempel frisör, bagare och stylist. Kompetensförsörjning är en av näringslivets absolut största utmaningar just nu. Det är både en konjunkturell och strukturell fråga. Den snabba utvecklingstakten i samhället ställer hela vårt system för detta inför stora prövningar. Där är en bra yrkesutbildning en nyckel. Och ska vi få folk att välja yrkesutbildningar så måste dessa var attraktiva.

Reformen var tänkt att attrahera elever med mindre fallenhet för teoretiska studier genom att lova en riktad utbildning för den som vill lära sig ett yrke utan vidare teoretiska studier.

Den förra borgerliga regeringens försämringar av yrkesprogrammen, vuxenutbildningen och yrkeshögskolan lider vi fortfarande av. Vi ser fortfarande att för få söker sig till gymnasiets yrkesprogram efter att den moderatledda regeringen försämrade möjligheten att få högskolebehörighet på ett yrkesprogram. Reformen var tänkt att attrahera elever med mindre fallenhet för teoretiska studier genom att lova en riktad utbildning för den som vill lära sig ett yrke utan vidare teoretiska studier.

Eftersom även de flesta elever som vill skaffa sig en yrkesutbildning inser att de i framtiden kan få anledning till vidareutbildning eller att byta spår så fick reformen istället effekten att färre valde yrkesprogrammen.

Det här är viktiga insatser för att stödja kompetensförsörjning till bristyrken.

Vi socialdemokrater vill att alla yrkesutbildningar ska ge högskolebehörighet. Även den som skaffar sig en bra yrkesutbildning behöver grundläggande allmänkunskaper för att senare i livet kunna ställa om. Att ge elever på yrkesprogrammen högskolebehörighet är ett led i att göra dessa program mer attraktiva. Tillsammans med branscherna tänker vi fortsätta jobba för att stärka yrkesutbildningarnas attraktivitet.

Ska vi klara den framtida kompetensförsörjningen krävs även insatser utanför gymnasieskolan. Komvux är en möjlighet för dem som och inte har examen från gymnasieskolan. På senare år har även Yrkeshögskolan (YH) byggts ut. Det här är viktiga insatser för att stödja kompetensförsörjning till bristyrken. Så jobbar vi socialdemokrater med en av de viktigaste framtidsutmaningarna. När arbetsmarknaden nu dämpas är det än viktigare att vi har bra yrkesutbildningar på plats.

Daniel Andersson

Socialdemokraterna, riksdagsledamot Örebro Län

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel