Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ytterligare besparingar drabbar LSS området

Annons

Torsdag den 23 januari beslutade de styrande partierna S, C och Kd i Funktionsstödsnämnden om ytterligare besparingar inom Grupp- och servicebostad, Daglig verksamhet samt inom Socialpsykiatrin. Liberalerna var ett av partierna som gick emot beslutet med reservation och ett eget yttrande.

Tills i dag har grupp- och serviceboenden haft stora besparingar under de tre år som passerat. Nu läggs ytterligare besparingar på verksamheten med totalt 7 miljoner, 2,9 miljoner inom inköp och 3,9 miljoner som effektivisering.

Daglig verksamhet drabbas också av neddragningar med besparingar inom inköp samt ett riktat besparingskrav på 1,5 procent.

Lagen kommer inte att följas fullt ut då servicemottagare inte får den möjlighet som lagen säger; att få bestämma när de vill delta i de aktiviteter som intresserar dem.

Att lägga ytterligare besparingar inom Grupp- och serviceboenden samt Daglig verksamhet kan komma att drabba servicemottagarna som då får sämre möjlighet att delta på sina aktiviteter, när de vill. Enligt LSS lagens paragraf 5 ska ”insatserna i lagen främja jämlikhet i levnadsvillkor och full delaktighet i samhällslivet”. Paragraf 6 säger att ”verksamheten ska vara grundad på respekt för den enskildes självbestämmande och integritet samt att den enskilde i största möjliga utsträckning ska ges inflytande och medbestämmande över de insatser som ges”. Lagen kommer inte att följas fullt ut då servicemottagare inte får den möjlighet som lagen säger; att få bestämma när de vill delta i de aktiviteter som intresserar dem.

Det måste vara slut på neddragningar inom LSS verksamheterna då LSS fortfarande är en lag som gäller och lagar ska följas. Liberalerna har i sin budget inte lagt några besparingar inom området utan satser medel bland annat till höjt assistansstöd samt en mer meningsfull daglig verksamhet samt en bättre ersättning för servicemottagarna.

Liberalerna flyttar fokus från organisation till Örebroarna.

Pia Delin

Liberalerna, 2:e vice ordförande

Funktionsstödsnämnden

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel