Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Yttertaket hade rasat – men barnen fick gå in

Trots att ett yttertak hade rasat på Vivallaskolan släpptes barn in i de avstängda lokalerna.
– Jag blev rädd och fruktansvärt arg när jag kom dit, säger föräldern Claus Klingstedt.

Vivallaskolans tak har tyngts alltmer av snölagren. Under måndagen bedömdes att det fanns risk för ras. Vid inspektion upptäcktes dock att skadan redan var skedd.

Ett yttertak på skolhuset hade gett vika för snömassorna. Det beslutades då att enheten för de äldre eleverna skulle stängas. Lappar sattes upp på dörrarna.

– Vi vågade inte låta någon vistas i lokalerna innan vi hade gjort en ordentlig konstruktionsbedömning av det skadade taket. Så sent som halv elva på måndagskvällen stämde vi av läget med ansvariga på skolan, säger fastighetschef Carl-Johan Baatz på Örebrobostäder, Öbo, som äger skolhuset.

Stoppad i dörren

I går morse gick Claus Klingstedts äldsta son iväg till Vivallaskolan, men kom strax hem igen efter att ha blivit stoppad i dörren.

– Jag undrade var hans bror hade tagit vägen, och fick veta att den klassen hade tagits in i de stängda lokalerna, berättar Claus Klingstedt.

Han rusade över till skolan för att kontrollera om det stämde. Där möttes han av personal från Öbo som också var oroliga över att barn hade blivit insläppta i byggnaden där takraset skett.

– Jag vet inte vem som hade gjort den bedömningen. Vi hade inte fått fram avspärrningar ännu, men det satt lappar på dörren att skolan var stängd och direktiven var att vi ville säkerställa byggnaden först, säger förvaltare Maria Karlsson på Öbo.

Bad om förklaring

Claus Klingstedt sökte upp lärare på skolan och bad om en förklaring.

– De svarade att man bara skulle ha samling där inne i tjugo minuter innan man gav sig iväg på en utflykt med barnen, säger Klingstedt.

Han tycker det är oansvarigt. Även om det ”bara” var ett yttertak som hade rasat så kan man inte veta med de tunga snömassorna som pressar på, påpekar han.

– Tidigare exempel har ju visat att man inte får någon förvarning direkt, plötsligt rasar det bara. Ingen kunde vara säker där på tisdagmorgonen att inte Vivallaskolan riskerade att rasa ända in, säger Klingstedt.

Margareta Borg är skolchef i Örebro. Enligt henne måste det röra sig om ett missförstånd.

– Jag har talat med dem på skolan, och det är ingen som har gått in på den stängda äldreenheten. Däremot har den del av skolan där de yngre eleverna har sina lokaler varit öppen, säger Margareta Borg.

Taket granskades

Under tisdagen granskades taket av en konstruktör. Delen som gett vika är en plåtkonstruktion som byggts över ett ventilationsutrymme. Under det finns sedan betongbjälklag som bär upp byggnaden.

Det viktiga i nuläget är att få bort snömassorna, menar Maria Karlsson.

Det arbetet fortsätter i dag.

Även under onsdagen kommer äldreenheten i skolan att hållas stängd, enligt Margareta Borg.