Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Zumba - en ny flugainom träningsvärlden

Måndag kväll. Karl Johansskolans gympasal är fylld till bristningsgränsen. Ett 60-tal kvinnor och fyra män studsar runt till latinamerikanska toner i sitt anletes svett. De ser ut att ha roligt. Zumba är den nya modeflugan.

Annons

Det är inte direkt en dans, snarare ett träningsprogram till musik, mera besläktat med Friskis och Svettis än salsa och tango. Enkla rörelser, påstår instruktörerna, men det kan diskuteras.

Christoffer Rios Gonzales står på scenen och leder gruppen. Han visar en rörelse, deltagarna följer efter. Tempot är högt. Musiken pumpar. Stort utrymme för spontana varianter. Snabba fotsteg, armarna fladdrar som väderkvarnsvingar, höfter vickas.

Det går åt mycket vatten under det timslånga passet.

Kommit med storm

Zumban har kommit till Örebro med storm i höst. Träningsformen har funnits i tio år och är en stor kommersiell affärsrörelse.

Patrick Ehlert är en av flera dansinstruktörer som tagit zumban till Örebro. Han har svårt att förklara fenomenet.

– Flärden kanske lockar. Man har sett tv-reklamen och tycker det verkar roligt, och det är det.

Patrick Ehlert har levt med dans sedan han var 15 då pappan lockade med honom till en buggkurs i Växjö. Sedan startade de en dansförening som blev en brakande succé.

2007 kom Patrick till Örebro och drog i gång salsakurser, argentinsk tango och bugg. Salsan är fortfarande populär men zumba har en fördel, menar han.

– Det andra är ju pardanser, zumba utövas individuellt. Det är svårt att locka män till dans, tjejerna kanske uppskattar att kunna gå dit helt på egen hand och inte vara beroende av männen.

Dans genom misstag

Zumba är egentligen en fadäs som tillkom genom ett misstag. Beto Perez, en professionell dansare och koreograf i Colombia, kom till sitt aerobicspass han skulle leda och upptäckte att han glömt det rätta musikbandet hemma.

Han grabbade tag i några andra band med latinsk musik han hade i bilen och började improvisera ett program för gruppen. De blev stormförtjusta och flugan spred sig.

Riktig fart fick zumba när Beto åkte till USA och träffade två landsmän som var drivande entreprenörer. De skapade namnet zumba, varumärkesskyddade programmet och drog i gång marknadsföringen.

I dag har miljontals dvd sålt och zumba sägs vara en av de snabbast växande träningsformerna i dag.

– Vi får se om den hänger med 3, 5 eller 10 år, säger Patrick Ehlert. Salsan är lika populär i dag som för tio år sedan.

Annons