Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bli klimatsmart på nolltid

På ett enkelt sätt kan du halvera din klimatpåverkan. Det är både gott, smart och passar för barnfamiljen.

Annons
Mindre kött på tallriken är enklaste sättet att göra en insats för miljön, enligt Naturskyddsföreningen. Foto: Getty Images

Det behöver varken vara dyrt eller krångligt att leva lite mer miljövänligt. Det enklaste sättet kräver ingen större arbetsinsats – och i gengäld minskar du din klimatpåverkan och kan faktiskt förbättra både hälsan och ekonomin. Det handlar om våra matvanor. Det säger Emelie Hansson, som arbetar med frågor om mat och klimat på Naturskyddsföreningen.

- När det handlar om mat kan man göra ett jättestort bidrag genom små förändringar, säger hon.

Det snabbaste sättet att minska familjens klimatpåverkan är att äta mindre kött. För många av oss är köttbiten ett givet inslag på tallriken, men genom att byta ut någon måltid i veckan till en vegetarisk eller minska köttet i recepten så gör man en stor insats.

- De senaste 20 åren har vi ökat vår konsumtion av kött med femtio procent, det innebär en enorm klimatbelastning. Dessutom rekommenderar Livsmedelsverket att vi ska minska vår köttkonsumtion.

Det har flera Familjelivsmedlemmar redan upptäckt. Prospero säger till exempel så här:

- Vi försöker minska köttätandet, till exempel genom att blanda i riven potatis eller mosade bönor i köttfärssmeten, alternativt ät mycket fisk eller vegetariskt.

Baffies försöker också att äta mycket vegetariskt för att minska familjens klimpatpåverkan.

- Klarar ni inte att äta helt vegetariskt, ha varannan dag vego som mål. Välj alltid vegetariskt i skola och på restaurang, tipsar hon.

Andra enkla knep kan vara att servera en råkostsallad före eller till middagen, minska köttmängden och fylla på med rotsaker eller grönsaker i säsong istället. Många rätter blir bara godare av mer grönsaker, till exempel kan man blanda riven morot, zuccini eller vad man tycker är gott i köttfärssåsen.

- Jag har själv två barn som är 2,5 och 4,5 år. De älskar kikärtor, så de brukar få en liten burk kikärtor i väntan på maten. Det är en bra proteinkälla och barnen gillar den snälla smaken. Andra favoriter hos oss är morotsstavar och broccoli, berättar Emelie Hansson.

När man köper kött rekommenderar hon att man försöker välja ekologiskt kött i första hand. Viltkött är också okej, eftersom det är en naturlig resurs. I motsats till vad många tror så är det nämligen inte transporten av maten som är den stora klimatboven, utan produktionen. Och där har uppfödningen av köttdjur en stor del.

Förutom att minska på köttet, kan den som vill vara miljövänlig försöka köpa närproducerade och kravmärkta varor.

- Kravmärkta grönsaker ger bara hälften så stor klimatpåverkan som konventionellt odlade, säger Emelie Hansson.

Ett annat smart tips är att äta efter säsong. Mindre tomat, gurka och sallad på vintern och mer rotfrukter och baljväxter. Ofta blir matkassan billigare då också. Se hela säsongsguiden för grönsaker efter artikeln.

- Det är lätt att göra något bra för klimatet genom att ändra sina matvanor, säger Emelie Hansson.

Bli klimatsmart vid matbordet:

Ät mer: Vegetarisk mat, Kravmärkt och säsongsanpassat. Grövre grönsaker: morötter, broccoli, vitkål och lök. Baljväxter: ärtor, bönor och linser.

Ät mindre: Kött, ris och räkor. Tomat, gurka och sallad på vintern.

Och i köket:

- Använd gärna mikro, håll plattorna rena och använd plana kastruller.

- Lägg på locket och försök att inte stormkoka maten. Utnyttja eftervärmen.

- Keramikhällar drar mindre el än vanliga plattor, men inte tillräckligt för att det ska vara värt att byta en gammal fungerande spis.

- En elektrisk vattenkokare är det snabbaste och energisnålaste sättet att koka upp vatten.

Så halverar du klimatpåverkan från maten:

1. Gör varannan lunch och middag vegetarisk

2. Släng inte mat

3. Ät ekologisk

Visste du att…

En portion ris ger mer än dubbelt så stora klimatutsläpp som en portion potatis. Andra klimatbra alternativ är matvete, pasta och bulgur.

Byt tomaten mot morot

Båda är röda, men ett kilo tomater orsakar fem gånger så mycket växthusgaser som ett kilo morötter. Byt därför gärna tomaten mot moroten ibland.

Laga klimatsmart god mat - vi bjuder på tre recept.

Se en film som tipsar om hur du handlar klimatsmart i affären.

@[email protected]

ecoloco

Little Bloom

Årstiderna

Emelie Hansson

Emelie Hansson är expert på mat och klimat på Naturskyddsföreningen.

Säsongsguide grönsaker

En tumregel för att äta säsongsanpassat är att i första hand välja frukt och grönt från Sverige, i andra hand Nordeuropa och i tredje hand från Sydeuropa.

Rotfrukter, svensk säsong hela året:

Morot

Kålrot

Palsternacka

Rotselleri

Rödbeta

Potatis

Salladsgrönsaker svensk säsong:

Tomat mars-okt*

Gurka april-okt*

Isbergssallad juni-okt

Ruccola juni-sept

Salladskål juni-nov

Grövre grönsaker svensk säsong:

Blomkål juni-nov

Broccoli juni-okt

Gul lök jun-apr

Purjolök maj-dec

Zucchini juli-okt

Vitkål juni-mars

Spenat maj-aug

Sockerärtor juni-aug

* Odlas i växthus.

Källa: S.M.A.R.T-mat, Centrum för Tillämpad Näringslära, www.kov.se

Mer läsning

Annons