Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bildspecial: Byggde nytt och bytte liv

Christine och Örjan Lindh, Stockholmare sedan födseln, hör till skaran som vågar göra något radikalt. Det här är berättelsen om ett nybyggt hus, men också om att bryta med sitt invanda liv.

Annons
Nilstuna Gård. Jättekök med panel i taket och röda detaljer som ger en lantlig känsla.

De ville att huset, som ingår i standardutbudet hos Villa Nordic, skulle smälta in i miljön.

– Vi åkte runt och fotograferade gårdar i trakten och skickade bilderna till arkitekten som hjälpte oss att anpassa huset efter våra önskemål, berättar Örjan Lindh.

Utifrån signalerar fasaden gammal herrgårdsstil, eller möjligen bergsmansgård eller klassisk skärgårdsvilla. Det är först när man kommer in i huset som det syns att allt är modernt. Christine tycker det är skönt.

– Vi var bortskämda sedan tidigare med golvvärme, centraldammsugare och lättstädade utrymmen.

Planlösningen har sin grund i den traditionella sexrumslösningen i två plan med ingång på mitten, en sal rakt fram och två rum åt var sida, Paret Lindh har valt till en glasveranda vid entrén och ett burspråk av större modell i salen mot sjön. De har valt bort en vägg så att köket blev dubbelt så stort. Dessutom byggdes hallen med full takhöjd så att man ser övervåningens allrum direkt när man stiger in.

– Vi ville ha ljus och rymd, men där tänkte vi inte praktiskt, säger Christine och skrattar.

– Vi fick hyra en byggnadsställning för att kunna hänga upp lampan och i fönstret över ytterdörren går det ju inte att göra rent eller ha levande växter som behöver vattnas.

På båda våningarna finns kaminer där de ofta eldar. I övre allrummet fixades en finurlig vedförvaring genom att sätta upp en extra väggsnutt från golv till tak. Mellan den och väggen intill får det plats riktigt mycket ved.

En annan nisch kom till i badrummet.

– Här går trummorna från köksfläkten upp, så vi satte glashyllor mellan dem och använder utrymmet till handdukar, visar Örjan.

I sovrummet har de byggt en luftig variant av walk-in-closet. Den består av två garderobssektioner med skjutdörrar mitt emot varandra. Den ena sektionen är fristående från väggen, och baksidan av den utgör huvudändan på dubbelsängen.

All inredning går i ljusa, vänliga och samstämda färger. Christine och Örjan tycker om den nordiska stilen och har satsat på klassiska möbler, många av dem i björk. Men salen på bottenvåningen bryter av. Där står två blommiga soffor och mattan har en mättad cerise ton. Det är Christines val.

– Jag såg framför mig just det här rummet och möblemanget. Men jag är själv förvånad över det. Hade någon sagt till mig innan att jag skulle ha blommiga soffor så hade jag inte trott dem.

Förvandlat. För fem år sedan fanns här bara ogenomtränglig skog. Den andra januari 2007, när röjning och markarbeten var gjorda, kom långtradarna med hussektionerna. – Det var en häftig syn, säger Örjan Lindh, här tillsammans med makan Christine, hunden Theo och några av fåren och hönsen.
Spegelbild. Läget vid sjön Råsvalen är det som paret Lindh är mest nöjda med. De har 400 meter strandlinje och ett trädäck vid vattnet. Men ett lusthus gick inte att få bygglov för.
Värmande lagring. Nilstuna ligger en bit ifrån övrig bebyggelse, så gården har eget vatten och avlopp, samt bergvärme. Men ifall elen slås ut finns även vedspis och två kaminer.
Myshörna. – När det är mörkt här, så är det verkligen mörkt, konstaterar Örjan som ofta eldar en brasa. Här förvaras veden i en vattentunna av koppar, inköpt på auktion. På golvet ett fårskinn från gården. Rasen gör att alla skinn ser olika ut.
Sjöutsikt. Huset är 260 kvadratmeter stort. Några extra kvadrat blev det i och med den fönsterförsedda utbyggnaden av stora salen, ett avsteg från grundritningen.
Rymd. Ljuset flödar in i båda våningsplanen från fönstret över ytterdörren. På väggen hänger en rad ramade planritningar, kopierade från lantmäteriet, som berättar skogsfastighetens historia.
Egen detalj. Paret Lindh har anlitat flera lokala hantverkare till bygget. Bland annat Vikers gjuteri som gjort vällingklockan. Den används i stället för mobiltelefonen när Örjan är ute i skogen. Dessutom gillar de sju barnbarnen att dra i den när de är på besök under loven.
Nilstuna Gård. Jättekök med panel i taket och röda detaljer som ger en lantlig känsla.
Nilstuna Gård. Tre fönster i badrummet.

Mer läsning

Annons