Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Upptäck den svarta aronian

Svartaronian är vacker nästan året runt. Den stiger upp tidigt på våren och bjuder på spirande grönska innan den slår ut i vita bisamlande blommor. Under sommaren är busken friskt grön och tät, med blanka blad, för att på sensommar och höst nå sin höjdpunkt då mängder av svarta bär bäddas in i bladens lysande röda färg.

Annons

Svartaronia, Aronia melanocarpa, härstammar från Nordamerika och är en tålig, frisk buske som klarar minst upp till zon 5. För oss nordbor är aronian tacksam inte minst för att den är bland de allra första att veckla ut sina blad på våren men också för att den lyser upp hösten med slående vackra färger när mycket annat har bleknat.

Svartaronia kan användas som prydnadsbuske i samplantering eller som häck – antingen friväxande eller klippt efter tycke och smak. Aronian ställer små krav på jorden och växer sig frodig även i fuktig, kompakt lerjord.

Några sorter att välja påDen vanligaste sorten för plantering av häck är ’Elata’ som växer upprätt och kan sträcka sig två meter på höjden. En fin låg sort är ’Hugin’ som bildar en tät, meterhög buske utmärkt som lägre inramning eller kantväxt. Både ’Elata’ och ’Hugin’ kan klara upp till zon 6. En tredje sort är ’Viking’ som bjuder på extra stor bärskörd och blir mellan en och två meter hög och odlas säkrats upp till zon 4.

Ta vara på de nyttiga bären!Aronians bär är rika på vitaminer och antioxidanter. Smaken på de färska bären är lite kärv och sträv vilket gör att de gärna kan få sitta kvar på busken till efter första frosten – då mjukas smaken upp. Det går förstås lika bra att skörda tidigare och lägga bären i frysen. Sedan är det bara att använda dem till saft, sylt och gelé, gärna tillsammans med andra, lite sötare bär. Gott, vackert och nyttigt!

Att torka bären går också bra. Lägg dem på en handduk på ett värmegolv eller torka i varmluftsugn. Gott till brödbak, müsli eller som nyttigt snacks!

Mer läsning

Annons