Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny protestaktion mot koboltbrytning i Unden

I höstas mobiliserades en grupp mot ett företags planer på att leta bland annat kobolt vid Undens strand. På söndag eftermiddag klockan 15 tänds en stor eld vid Unden igen.

Annons

I samband med beskedet att statliga myndigheten Bergsstaten beviljat undersökningstillstånd för företaget European Cobald LTD, startade en namninsamling under titeln "Inga gruvor vid Unden". Idag har listan skrivits under av mer än 2400 personer.

Alla fem kommunerna runt Unden har också hört av sig till Bergsstaten för att visa att de motsätter sig gruvbrytning, genom att överklaga Bergsstatens beslut att bevilja undersökningstillstånd.

I november ordnades den första manifestationen, då ett trettiotal eldar tändes vid sjöstränderna. Nu samlas gruppen i en gemensam manifestation. Den här gången blir det vid turistvägen, mittemot Krokön.

- Vi kommer att inleda med en liten tändningsceremoni – det vill säga att vi tänder elden från de fyra väderstrecken. Det får symbolisera oss alla som bor runt Unden. Sedan kommer vi att ge lite information från vår aktionsgrupp, dels vad som hänt sen sist vi eldade och dels vad vi kan förvänta oss framåt, berättar Martha Ternsjö i gruppen.

Efter det är det fritt för alla att ta ton. Om man så vill läsa, sjunga eller liknande så är det välkommet.

Prova Plus!

En månad för 1 kr

Därefter 99 kr per månad utan bindningstid.
Avsluta själv online när du vill.

Passa på!
Erbjudandet gäller bara en gång per person.

eller

Logga in

Har du papperstidningen men
saknar inloggning?
Skaffa inloggningsuppgifter här

Annons