Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Plommonens tid är nu

Plommonen är perfekt mogna till skolstarten. Passar lika bra i maten som i sylt och desserter.

Annons

Plommonens tid är försvinnande kort. Svisch säger det, så är alla mogna på en gång. Då gäller det att ligga i. Käka så många man hinner och låta resten hamna i kastruller, pajformar och syltburkar.

Plommon står sig nämligen inte så bra

. De ska plockas när de är perfekt mogna och släpper grenarna med lätthet. När de väl har lämnat moderträdet slutar de att mogna. Tänk också på att de mognar olika fort beroende på vilken sida av trädet de växer på. Oftast är plommonen på solsidan både sötare och godare. Skillnaden är större än man kan tro.

Det finns en mängd olika plommonsorter av alla färger, storlekar och smaker. Det finns goda skäl att lära sig namnen på sina favoriter. Olika sorter lämpar sig dessutom till olika saker. Ska man använda dem i matlagning är det klokt att välja en sort som är lätt att kärna ur.

Victoriaplommon hör till de vanligare sorterna i svenska trädgårdar. De är idealiska för mat, sylt och bak eftersom de lätt släpper ifrån sig kärnan, har mycket kött och ger stora skördar.

Väljer man att koka chutney

eller använda plommon i mat är Opal en bra sort. Den har en lite kryddig smak som framhävs ännu mer efter upphettning.

Men den som har lyckan att hitta ett Reine Claude-plommon bör njuta det naturellt. De gyllengula godingarna är plommonens Rolls-Royce. Saftiga, aromatiska och underbart sötsyrliga. Precis som ett perfekt plommon ska vara.

Så unna dig en ”plommenad” i trädgården eller på torget. Sensommar när den är som bäst.

Mer om plommon

*Det lär finnas över 2 000 sorters plommon.

*Plommon härstammar troligen från västra Asien.

*På vissa sorter är kärnan fastvuxen i köttet, på andra ligger den löst i ett inre hålrum.

*De mest kända sorterna i Sverige heter Opal, Herman och Victoria.

*Svenska plommon finns mellan augusti och oktober.

*Sviskon är en typ av plommon som är blå eller blåvioletta, små, ovala med spetsig topp. Kärnan lossar lätt, fruktköttet är fast och sockerhalten är högre än hos plommon.

*Mogna plommon bör förvaras svalt och ätas så fort som möjligt.

Mer läsning

Annons