Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Alla julrecepten

Annons

MED BACON OCH LÖNNSIRAP

HET KINESISK BRYSSELKÅL Magiskt! Julbordets utropstecken för den som vågar prova något nytt.

6 portioner, 30 minuter

2 vitlöksklyftor

2 schalottenlökar

1–2 chilifrukter, urkärnade

1 pkt bacon

1 msk hela korianderfrön

500 g brysselkål

flingsalt

1 dl hönsbuljong

1 msk lönnsirap

Skala och skär vitlök och schalottenlök i bitar. Mixa med hälften av chilin.

Strimla baconet och stek på medel-

värme tills det mesta av fettet smält bort. Tillsätt korianderfrön och rör om tills det börjar dofta. Lyft baconet upp ur pannan och låt rinna av på hushållspapper.

Ansa brysselkålen och skär i halvor. Lägg dem i stekpannan med den skurna sidan nedåt och stek på medelvärme i baconfettet tills undersidan får fin färg, ungefär 5 minuter. Salta och lyft upp ur pannan. Låt rinna av på papper.

Häll chili- och lökröran i stekpannan och låt fräsa i en minut. Tillsätt brysselkål och stek i ett par minuter under omrörning. Häll i buljongen och låt alltsammans sjuda under lock tills brysselkålen blir mjuk men ändå har kvar lite tuggmotstånd, cirka 5 minuter. Ta bort locket och låt hälften av buljongen koka bort.

Strimla den sista chilin tunt. Ta bort pannan från plattan och rör i lönnsirap, bacon och chili. Strö över lite flingsalt och servera på julbordet.

APELSIN- OCH KANELGRILJERAD JULSKINKA20 minuter

1 färdig julskinka, à 2-3 kg

1/2 dl ljust muscovadosocker

2 tsk malen kanel

3 msk dijonsenap

1 ägg

3 apelsiner

1 dl ströbröd

Värm ugnen till 200 grader.

Ta fram skinkan och skär bort två tredjedelar av eventuell fettkant (eller hela om du föredrar det).

Blanda samman muscovadosocker, kanel, dijon, ägg, rivet skal av en apelsin och ströbröd. Klappa in blandningen utanpå skinkan. Ställ den mitt i ugnen och griljera tills ytan blir lite hård och får fin färg, cirka 10-15 minuter.

Skiva resten av apelsinerna. Lägg skinkan på ett uppläggningsfat och garnera med apelsinskivor och eventuellt grönkål eller brysselkål.

MED VANILJCHÈVRE OCH FIKONMARMELAD

PIMPADE PEPPARKAKOR8 portioner, 15 minuter

1 vaniljstång

80 g chèvre eller annan mjuk getost

1/2 dl crème fraiche

16 pepparkakor

1 dl fikonmarmelad

färsk timjan

Skåra vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Häll dem i en skål och tillsätt osten (utan eventuellt ”skal”) och crème fraiche. Blanda med mixerstav eller gaffel.

Bred ut blandningen på pepparkakor. Toppa med en klick fikonmarmelad och lite färsk timjan.

Servera till glöggen och julklapparna.

WASABISPETSAD SILLSALLAD8 portioner, 1 dygn

Min mamma älskar pepparrot och har det även i sillsalladen. Jag går steget längre och tar till japansk wasabi.

2 äpplen

1 ask 5-minuterssill

10 hela inlagda rödbetor

1 1/2 dl hackad inlagd ättiksgurka

2 kokta skalade potatisar

1 rödlök

1 1/2 dl gräddfil

2 msk valfri senap

2–3 tsk wasabi (finns i asiatiska hyllan)

salt

1 knippa dill

Skala och kärna ur äpplena. Hacka sillen ganska smått. Tärna rödbetor, gurka, potatis och äpplen i ungefär lika stora bitar (ganska smått). Skala och finhacka rödlöken. Blanda gräddfil, senap, wasabi och salt. Smaka av.

Rör ihop grönsakshacket med gräddfilsblandningen och smaka av på nytt. Ställ i kylen över natten. Dekorera med lite extra dill.

Mer läsning

Annons