Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Grekiska rätter

Annons

Fyllda auberginer med fetaost och lammfärs

4 portioner, 1 timme

4 medelstora auberginer

salt

1 gul lök

4 msk olivolja

500 g lammfärs

2-3 vitlöksklyftor

2 msk tomatpuré

1 krm sambal oelek

1/2 dl färsk basilika

svartpeppar

100 g fetaost

8 små tomater

färska örter

Värm grillen i ugnen till 225 grader. Halvera auberginerna, salta dem och låt ligga och dra en stund. Skölj av och ställ in i ugnen tills de blir mjuka, cirka 20 minuter. Gröp ur mitten med hjälp av en vass kniv och sked. Tärna det urgröpta köttet.

Hacka löken fint och bryn i lite olja i en stekpanna tillsammans med det urgröpta aubergineköttet, lammfärs, olivolja och vitlök. Smaksätt med tomatpuré, sambal oelek, basilika, salt och peppar. Lägg fyllningen i auberginerna, strö över tärnad fetaost och toppa med några små tomater. Ställ in i ugnen i 200 grader. Auberginerna är klara när fetaosten smält och ser solbränd ut efter 10-15 minuter. Dekorera med färska örter och servera omgående.

Man kan också göra en helt vegetarisk variant. Ta då 250 g fetaost i stället för lammfärs.

Räksaganaki

4 portioner, 45 minuter”Låter japanskt men är en av det grekiska kökets höjdpunkter. Räkor i tomat- och fetasås.”

ca 16 stora skalade räkor (frysta scampi funkar fint)

saften från en till två citroner

2 rödlökar

6 vitlöksklyftor

olja att steka i

6 tomater

2 msk tomatpuré

4 lagerblad

svartpeppar

1 tsk piri piri eller en hel röd chili

2 dl rödvin

300 g fetaost

Marinera räkorna i citronsaft

i en halvtimme. (Använder du fryst scampi ska du ha tinat den först). Fräs hackad lök och vitlök i olivolja i en stor panna. Fräs räkorna i löken i ett par minuter. Riv tomaterna grovt och häll över tillsammans med tomatpuré, lagerblad, svartpeppar, piri piri och rödvin. Låt allt puttra i ytterligare 5 minuter. Smula slutligen över fetaosten, rör om och låt puttra vidare i 5 minuter till.

Servera gärna med ett gott bröd, ris eller risoni.

Granat-äppelsallad med grillad kycklingoch avokado

4 portioner, 40 minuter

2 huvuden romansallat

1 granatäpple

2 kycklingfiléer

1 msk solrosolja till stekning

1 halloumi

2 avokador

1 msk sesamfrön

Dressing:

2 msk vitvinsvinäger

1 msk färsk mynta

salt och peppar

1 1/2 dl olivolja

Skölj sallaten noga och riv den i en skål. Gröp ur kärnorna ur granatäpplet och blanda med sallatsbladen. Skär kycklingen i tunna skivor och grilla eller stek dem i oljan. Skär osten i bitar och stek den tills den får fin färg. Blanda ner kyckling och ost i salladen. Dela avokadorna, skopa ut små bollar och lägg i salladen.

Dressingen blandar du i en skål – först vinäger, finhackad mynta, salt och peppar och sist vispar du långsamt ner olivoljan. Häll dressingen över och sist strör du över sesamfröna.

Mer läsning

Annons