Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hälsinge Hamboni

Annons

(6 personer)

500 g Hälsingeostkaka (se separat recept)

1 liter vatten

2 msk salt

1 gul paprika

250 g körsbärstomater

1 påse blandad sallad (ca 125 g)

50 g pinjenötter

2 krm chiliflakes

2 krm timjan

2 krm rosmarin

smör, olivolja

Vinägrett:

1 msk vitvinsvinäger

2 msk olivolja

1 tsk italiensk salladskrydda

1 tsk finhackad vitlök

1. Koka upp vatten och salt. Låt svalna helt. Lägg ostkakan i saltlagen och se till att lagen täcker kakan. Låt stå i kylskåp 2 dygn.

2. Dela, kärna ur och skär paprikan i tunna strimlor. Skär tomaterna i hälften. Lägg upp på ett fat med salladen.

3. Rosta pinjenötterna i en torr och het stekpanna tills de fått lite färg. Låt svalna. Stöt chiliflakes, timjan och rosmarin i en mortel.

4. Blanda ihop ingredienserna till vinägretten.

5. Ta upp ostkakan ur saltlagen och torka av med hushållspapper. Skär den i skivor eller tärningar.

6. Stek ostbitarna runt om på mycket hög värme i 1 msk smör och 1 msk olja. Krydda med den mortlade chili- och örtblandningen. Osten ska få gyllenbrun färg.

7. Lägg osten på salladsbädden, ringla över vinägretten och strö över pinjenötterna. Garnera gärna med färska örter och salladsskott.

Mer läsning

Annons