Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kickstarta våren med grönt

Annons

NÄSSELPLÄTTAR MED SKALDJURSRÖRA

Kickstarta våren med nyplockade nässlor!

4 portioner, 45 minuter

2 ägg

2 1/2 dl mjölk

1 tsk salt

1 dl grahamsmjöl

1 1/2 vetemjöl

2 dl crème fraiche

2 msk smält smör

1 liter sköljda späda nässelblad, ca 2 dl hackade och förvällda

Tillbehör:

80 g röd rom

1 msk riven pepparrot

2 dl crème fraiche

150 g skalade räkor

1/2 rödlök, finhackad

1 dl hackad dill

citronskivor

svartpeppar

Vispa ihop ägg och hälften av mjölken. Tillsätt salt, grahamsmjöl och vetemjöl och vispa tills smeten blir jämn. Häll i resten av mjölken och crème fraiche. Vispa slutligen i det smälta smöret.

Förväll nässlorna i kokande vatten i en minut. Låt rinna av under iskallt vatten, krama ur, hacka och blanda ner i smeten.

Stek plättarna i smör på båda sidor.

Blanda rom, pepparrot, räkor, rödlök, dill och crème fraiche. Servera nässelplättarna med skaldjursröran. Dekorera med citronskivor och till exempel en dillvippa. Dra ett varv med pepparkvarnen över.

SPENATSOPPA MED SALSICCIASMULOREn härligt stärkande grön vårsoppa där salsiccian ger lite extra smak. Spenaten kan även bytas ut mot nässlor.

4 portioner, 30 minuter

450 g tinad bladspenat

3 msk smör

1 gul lök, finhackad

1 fänkålshuvud, hackat

3 msk vetemjöl

12 dl hönsbuljong

3 msk pernod

salt

nymalen vitpeppar

riven muskot

gräslök

Tillbehör:

1-2 salsicciakorvar

1 1/2 dl crème fraiche

Pressa ur vätskan ur spenaten och hacka den ganska grovt.

Smält smör i en kastrull. Tillsätt lök och fänkål. Låt fräsa någon minut så att det mjuknar utan att ta färg. Tillsätt spenathacket och fräs någon minut. Pudra över mjöl. Slå sedan på lite hönsbuljong i taget under omrörning tills all buljong är slut. Rör om noga så att det inte klumpar sig. Tillsätt pernod och låt koka i 10 min. Mixa och smaka av med salt och vitpeppar och eventuellt en liten skvätt pernod till. Tillsätt muskot och gräslök. Dela salsiccian på längden och stek i olja. Skrapa ur innanmätet och stek lite till.

Fördela soppan i skålar eller tallrikar. Klicka i lite crème fraiche och toppa med salsicciasmulorna.

Mer läsning

Annons