Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kinesisk vitkålsgryta

Annons

4 portioner

200 g magert färsk bogfläsk

200 g skalade räkor

1/2 vitkålshuvud

1 röd paprika

1 grön paprika

2 gula lökar

1 purjolök

100 g champinjoner

2 msk riven ingefära

1 msk kycklingfond

3 dl vatten

några stänk tabasco

1 tsk fisksås (ersätter salt)

rapsolja

Strimla vitkålen fint. Skiva den gula löken, strimla purjolöken och skär paprikorna i mindre bitar. Små champinjoner delas på mitten, större skivas. Skala och riv ingefäran. Strimla köttet.

Stek vitkålen med olja i rymlig gryta. Rör i kålen då och då. Det är inte meningen att kålen ska bli mörk utan bara mjukna. Efter en stund tillsätts övriga grönsaker utom ingefäran och allt blandas om. Låt allt dra utan lock ett par minuter innan det lyfts över till en stor skål.

Slå ny olja i grytan och bryn köttet hastigt. Krydda med ingefära.

Slå tillbaka grönsakerna och rör om. Krydda med kycklingfond, tabasco och fisksås. Tillsätt vatten och lägg på lock. Låt grytan stå på låg värme under tiden riset kokar.

Strax före servering blandas räkorna ner i grytan. Smaka av om det behövs mer fisksås eller salt. Bjud grytan med ris och gärna extra kryddor i form av soja, tabasco eller rödpepparkryddan sambal oelek.

Mer läsning

Annons