Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Segt,salt – och gnissligt

Den är seg, salt och ljuvligt gnisslig. Halloumin blir alltmer populär. Osten som vägrar smälta har fått svenskarnas hjärtan att göra det i stället.

Annons

MED PESTO OCH PINJEPASTA

HALLOUMISPETT

Lättlagad familjemiddag - även för vegetarianer. Varför inte låta grillen jobba en sista vända innan hösten sätter in på allvar?

4 portioner, 30 minuter

250 g halloumi

1 stor röd paprika

1 liten zucchini

6 skogschampinjoner

1 burk grön pesto

400 g valfri pasta

1/2 dl pinjenötter

Blötlägg grillspett av trä. Låt halloumin rinna av och skär den i kuber. Kärna ur paprikan och skär i bitar. Skär zucchinin i ungefär lika stora kuber som halloumin.

Lägg ost, paprika, svamp och zucchini i en skål. Tillsätt två msk pesto och blanda runt. Varva alltsammans på spetten.

Koka pastan enligt anvisningarna på förpackningen. Rosta under tiden pinjenötterna i torr stekpanna tills de börjar dofta. Grilla spetten i ugnen, i grillpanna eller på utegrillen tills de får färg runt om.

Låt pastan rinna av, men spara lite av kokvattnet. Tillsätt resten av peston, kokvattnet och de rostade pinjenötterna. Servera med halloumispetten.

HALLOUMIFYLLDA KÖTTBULLAR

4 portioner, 45 minuter

Supersmarriga köttbullar för alla åldrar.

250 g halloumiost

4 skivor dagsgammalt vitt bröd

mjölk

1 gul lök

3 vitlöksklyftor

400 g lamm- eller nötfärs

1 knippa bladpersilja

1 kruka färsk mynta

2 ägg

cayennepeppar efter smak

1 tsk spiskummin

salt och peppar

olivolja

1 dl vetemjöl

Skär bort kanterna på brödet, lägg i en skål och häll på så mycket mjölk att det täcker. Låt svälla en stund och krama sedan ur mjölken.

Lägg det urkramade brödet i en bunke. Skala och riv lök och vitlök och blanda i tillsammans med köttfärs, finhackad persilja och mynta, ägg och kryddor. Rör ihop smeten så att den blir slät och fin. Låt vila i kylen en stund.

Skär halloumin i tärningar. Forma färsen till ganska stora bullar, gör en fördjupning med fingret, lägg i en ostbit och dra färsen över hålet så att ingen ost sticker ut. Upprepa tills färs och ost tar slut.

Hetta upp olja i en stekpanna. Rulla bullarna i mjöl. Stek i omgångar 3–5 minuter eller tills de fått fin färg. Låt rinna av på hushållspapper.

Servera med sallad, klyftpotatis och en yoghurtsås med mynta.

I PITABRÖD MED GRÖNT SÄLLSKAP

OCH TAHINIDRESSING

HET HALLOUMI

Mumsigt paket med mycket smaker.

4 portioner, 20 minuter

250 g halloumi

olivolja

1/2-1 tsk chiliflakes

4 pitabröd

2 mogna avokado

1 liten rödlök

2 mogna tomater

1/2 dl svarta urkärnade oliver, helst kalamata

2 msk tahini (sesampasta)

1/2 citron

4 msk olivolja

cirka 1/2 dl vatten

salt

Låt halloumin rinna av. Skär i skivor, pensla med olivolja, vänd dem i chiliflakes och stek eller grilla. Värm under tiden pitabröden lätt i ugnen.

Skär avokado, rödlök och tomater i skivor. Rör ihop tahini och citronsaft. Tillsätt lite olja i taget under omrörning. Späd med vatten till en lagom krämig konsistens.

Fyll pitabröden med halloumi, oliver och grönsaker. Ringla över tahinidressingen och servera genast.

Mer läsning

Annons