Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Smarrig firre

Annons

Stömming på Italienska med parmesanstomp

4 portioner, 40 minuter

Läcker medelhavsvariant på vårt klassiska sätt att servera stekt strömming/sill.

600 g rensade färska strömming/sillfiléer

3 vitlöksklyftor

olivolja

1 1/2 dl hackad bladpersilja

1 chilifrukt

1 tvättad citron, skalet

1 dl polentagryn

flingsalt

nymalen svartpeppar

smör

Potatisstomp:

800 g mjölig potatis

1 1/2 dl mjölk

1 1/2 dl färskriven parmesan

3 msk olivolja

riven muskot

salt

nymalen svartpeppar

rucola

tomat

Skala och finhacka vitlöken. Hetta upp lite olivolja och mjukstek vitlöken försiktigt utan att den får färg. Ta upp och blanda med persilja, urkärnad och finhackad chili samt rivet citronskal.

Skölj strömmingen och klipp bort ryggfenan. Torka av. Fördela blandningen på ena halvan av filéerna. Kläm ihop, fäst med tandpetare om det behövs. Vänd i polentagryn blandat med salt och peppar.

Koka potatisen i lättsaltat vatten. Mosa den lite slarvigt med gaffel eller potatisstöt. Rör i mjölk, parmesan, muskot, olivolja, salt och peppar.

Stek strömmingen knaprig i olivolja och smör. Servera med potatisstompet, citronklyftor och sallad, till exempel rucola och tomat.

med snabb potatissallad

Friterad strömming

4 portioner, 35 minuter

Friterad strömming blir härligt frasig och är inte alls svårt att göra. Här med en busenkel potatissallad.

cirka 500 g strömming/sillfiléer

1 dl crème fraiche

1/2 dl majonnäs

2 tsk dijonsenap

2 msk hackad gräslök

2 msk hackad dill

1 msk kapris

flingsalt

nymalen svart-, vit- eller rosépeppar

500 g kokt färskpotatis

1 knippe rädisor

cirka 3 dl neutral olja, t ex solrosolja

1 ägg + 4 hårdkokta

1–2 dl grovt rågmjöl

1 rödlök

blandade salladsblad

ärtskott eller liknande

citron

Blanda crème fraiche och majonnäs med senap. Blanda i gräslök, dill och kapris. Smaka av med lite salt och valfri pepparsort. Skär potatis och rädisor i klyftor och blanda i försiktigt. Låt gärna stå en stund.

Hetta upp oljan i en tjockbottnad kastrull eller gjutjärnspanna. Du kan behöva mer eller mindre, men det ska täcka en filé i taget. Provfritera en brödbit. Blir den gyllenbrun snabbt är det tillräckligt varmt.

Vispa upp det råa ägget med en gaffel. Vänd filéerna först i rågmjöl blandat med salt och peppar, sedan i ägg. Fritera en filé i taget på båda sidor tills de blir frasiga och gyllenbruna. Lyft upp med hålslev och låt rinna av på hushållspapper.

Fördela salladsblad och potatissallad på fyra tallrikar. Toppa med rödlöksringar och ägghalvor. Lägg fisken överst och garnera med lite ärtskott, eller extra dill eller gräslök. Servera genast med citronklyftor.

Curryströmming i låda

4 portioner, 40 minuter

En lite annorlunda variant på klassisk strömmingslåda.

600 g färska strömming/sillfiléer

salt

2 schalottenlökar

1 msk citronsaft

1 dl vitt vin

1 vitlöksklyfta

nymalen vitpeppar

1 dl hackad dill

1 msk ströbröd

2 msk smör

1 dl vispgrädde

1 1/2 tsk curry (eller efter smak)

potatis

gröna bönor

Skölj filéerna, klipp av ryggfenan, torka av, salta lätt och rulla ihop dem.

Skala och finhacka schalottenlöken. Strö ut löken i en ugnssäker form och placera rulladerna ovanpå.

Blanda citronsaft och vin, pressad vitlök, salt, peppar och dill. Häll över strömmingen. Strö över ströbröd och klicka på smöret.

Grädda i 225 grader i cirka 25 minuter.

Vispa grädden. Blanda sedan försiktigt i curryn.

Bred blandningen över strömmingen och grädda ytterligare fem minuter eller tills ytan får en fin färg.

Servera med kokt potatis och gröna bönor.

Mer läsning

Annons