Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tacosrecept till tusen

Annons

med limemarinerad kyckling och het tomatsås

Tacos

4 portioner, 20 min + marinering över natten

Släng kycklingen i marinad kvällen innan, så blir den fantastiskt mör och saftig. En spännande tomatsås sätter sting på det hela.

500 g innerfilé av kyckling

olivolja

Marinad:

2-3 lime

2 tsk spiskummin

1/2 tsk gurkmeja

1 msk hackad färsk koriander

1 msk hackad färsk mynta

salt

Tomatsås:

1 rödlök, strimlad

1 vitlöksklyfta, hackad

2 msk olivolja

1 msk flytande honung

1 msk balsamvinäger

1 burk passerade tomater

1 tsk kanel

1-2 tsk chipotlepasta (finns i tacohyllan)

rivet citronskal

salt

Tillbehör:

mjuka tacobröd

strimlad isbergssallad

ev fetaost

Rör ihop samtliga ingredienser till marinaden i en skål. Strimla kycklingen och vänd ner i marinaden, täck med plastfolie och ställ i kylen över natten.

Mjukfräs rödlök och vitlöken i olivolja. Häll på honung, vinäger och tomater. Tillsätt kanel, chipotlepaste och rivet citronskal. Låt puttra ihop under lock medan du fixar resten.

Ta upp kycklingen ur marinaden och låt rinna av. Stek kycklingen i olivolja i inte alltför het panna tills den blir genomstekt.

Servera kycklingen i värmda mjuka tacobröd med tomatsås, strimlad sallad och kanske lite smulad fetaost.

med chipotlemajo och avokadosalsa

Laxtacos

4 portioner, 20 min

Byt ut köttfärsen mot lax. Det är gott och nyttigt att variera sig emellanåt.

ca 600 g laxfilé

salt

nymalen svartpeppar

1 tsk hel spiskummin

2 tsk paprikapulver, gärna rökt

1 dl majonnäs

1 dl turkisk yoghurt

1-2 tsk chipotlepaste (finns i tacohyllan)

2 lime

2 avokado, tärnade

2 tomater, tärnade

1 liten rödlök, finhackad

1 grön chili, urkärnad och finhackad

2 msk olivolja

1 kruka färsk koriander, grovhackad

Tillbehör:

tacoskal

grönsallad

Skär laxen i stora tärningar. Vänd dem i salt, peppar, spiskummin och paprikapulver. Låt ligga medan du fixar resten.

Blanda majonnäs, yoghurt och chipotlepaste. Riv ner skalet av en lime och smaka av med salt och lite limesaft.

Blanda avokado, tomater, rödlök och chili. Pressa över saften från den andra limen. Tillsätt salt, olivolja och koriander (spara lite till serveringen). Smaka av.

Värm tacoskalen enligt anvisningarna på förpackningen.

Halstra laxkuberna hastigt runt om i lite olja, de får gärna vara lite råa inuti.

Låt var och en fylla tacoskalen med lax, chipotlemajo, avokadosalsa och grönsallad.

Chipotle Beef Tacos Texas Corn Salsa

4 portioner, 20 min + 2 timmars marinering

Chipotle är rökt chili som har en tuff och skön smak. Chipotlepaste finns i tacohyllan. Trevligt att variera sig med helt kött i stället för färs.

400 g lövbiff

Marinad:

1 msk chipotlepaste, finns i tacohyllan

2 vitlöksklyftor, finhackade

1 tsk kanel

1 tsk kakao

2 tsk malen spiskummin

1 tsk oregano

1/2 dl olivolja

1 msk soja

nymalen svartpeppar

1 tsk limesaft

1 tsk flytande honung

Texan Corn Salsa:

olivolja

1 vitlöksklyfta, hackad

1 burk majs (à 400 g)

1 rödlök, finhackad

1 röd chili, finhackad

1 lime (saft + skal)

salt

nymalen svartpeppar

färsk koriander

Tillbehör:

tacoskal eller tortillas

strimlad isbergssallad

tomater, tärnade

riven cheddarost

crème fraiche

Strimla köttet. Blanda alla ingredienserna till marinaden. Lägg i köttet och låt stå övertäckt i kylen i minst två timmar, gärna över natten.

Gör salsan: Hetta upp lite olivolja och mjukstek vitlöken. Tillsätt den avrunna majsen, rödlök och chili. Riv över limeskal och pressa i cirka 1 msk saft. Smaka av med salt, peppar och en extra skvätt olivolja. Blanda ner grovhackad koriander.

Lyft upp köttet och låt marinaden rinna av. Hetta upp en stekpanna och fräs köttet hastigt.

Fyll värmda tacoskal eller tortillas med sallad, tomater, biff, ost, salsa och en klick crème fraiche. Servera genast.

Mer läsning

Annons