Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så här kan de smarrigagubbarna också avnjutas

Just nu smakar jordgubbarna som allra bäst. Så varför krångla till det?
Vi bjuder på några busenkla - men likväl oemotståndliga - jordgubbsrecept. Njut av sommarens goaste gubbe.

Annons

Efter månader av smaklösa importerade kusiner från fjärran land har nationens mesta sommartecken äntligen anlänt på allvar. De svenska jordgubbarna fyller vägrenarnas försäljningbord och ordningen är återställd.

Blott Sverige svenska jordgubbar har. De är små, söta och vanvettigt goda. Allt tack vare våra kalla nätter och förhoppningsvis varma dagar.

Passar mycket

Så här års har jag för vana att slänga in jordgubbar i det mesta. Bara för att jag kan. En näve i morgonfilen, ett gäng i salladen, på spett på grillen och varför inte en trave på ostbrickan?

Tänk utanför den berömda boxen. Jordgubbar tillför både färg och smak, och folk brukar bli förvånansvärt imponerade när gubbarna dyker upp i mer oväntade sammanhang.

Men framför allt handlar det så klart om desserter. Jordgubbar med mjölk kan man kalasa på i all evighet, men ibland är det inte så tokigt med lite variation. Särskilt när säsongen har hållit på en stund. Samtidigt orkar man inte ställa till med alltför avancerade köksövningar när sommarlättjan börjat slå rot i själen.

Bli glad

Just därför har jag totat ihop några skamligt enkla recept som vem som helst kan lyckas med. Jordgubbspannkakorna kanske kan verka knepiga, men tro mig - de är hur lätta som helst. Och dessutom en perfekt humörhöjare. Vem kan motstå en lyxig sommarfrukost och maffig jordgubbsfrossa på samma gång? Precis så ska sommaren vara!

Flädermarinerade jordgubbar med drömmar och glass

4 portioner, 15 minuter

Galet enkelt och galet gott.

1/2 l jordgubbar

1 dl koncentrerad flädersaft

vaniljglass av god kvalitet

2-4 drömmar eller havreflarn

citronmeliss

Dela jordgubbarna i mindre bitar och lägg upp i en bunke. Häll över flädersaft och låt stå en stund.

Varva sedan jordgubbar, glass och krossade kakor i glas. Dekorera med citronmeliss och servera genast.

2 portioner, 30 minuter

Gott till en riktigt skön sommarfrukost - amerikanska pannkakor med smak av jordgubbar.

150 g jordgubbar i bitar

3 stora ägg

2 dl vetemjöl

1 1/2 dl mjölk

1 rågad tesked bakpulver

1 tsk vaniljsocker

1 tsk nystött kardemumma

en nypa salt

smör till stekning

Till servering:

extra jordgubbar

yoghurt av grekisk typ

flytande honung

ev mynta

ev florsocker

Strawberry pancakesKnäck äggen, häll vitorna i en torr skål och gulorna i en annan. Tillsätt mjöl, mjölk,bakpulver, vaniljsocker och kardemumma i skålen med gulorna och vispa till en tjock, jämn smet.

Vispa äggvitorna med en nypa salt till hårt skum. Vänd sedan försiktigt ned skummet i smeten. Det ska fortfarande vara fluffigt.

Hetta upp en stekpanna på medelstark värme. Tillsätt en klick smör och häll i en slev av smeten. Stek någon minut tills den stelnat. Strö på några jordgubbar, vänd och grädda pannkakan gyllenbrun även på andra sidan.

Upprepa tills smeten är slut. Servera med extra jordgubbar, en klick yoghurt och honung. Dekorera eventuellt med mynta och sikta över florsocker om så önskas.

Mer läsning

Annons