Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Filmrecension: The Florida project – en hjärtskärande filmupplevelse

Ett stenkast från Disney World lever sexåriga Moonee i vad som skulle kunna beskrivas som misär i pastellinramning. Men för henne är tillvaron ett oändligt äventyr – vilket resulterar i en hjärtskärande fin filmupplevelse.

Annons
Scanbox entertainmentOscarsnominerade Willem Dafoe spelar en kärv men snäll vaktmästare i

Två små flickor sitter i ett omkullvält träd. I bakgrunden skymtar en trafiktung väg och några slitna motell, piffade i pastelltunga färger. De har precis fått en ranson välgörenhetsbröd och brer girigt på jordgubbsmarmelad. Njutningen är total där de sitter och dinglar med benen och obekymrat slickar av den söta sylten.

Platsen han valt för sin subtila samhällskritik är väldigt lyckad

Scenen ringar så fint in vad "The Florida project" handlar om: Barnens naiva tillvaro, full av under och äventyr i kontrast till den hårda och fula tillvaro som omringar dem.

Motellen ska inte hysa permanenta hyresgäster men det är mest en formalitet och där bor folk som är mer eller mindre utslagna. Inte minst Moonees kaxiga mamma Haylee (fantastiskt spelad av Bria Vinaite). Hon är knappt själv en vuxen och röker mest på när hon inte hamnar i bråk.

Regissören Sean Baker har sagt att han har velat skildra den gömda hemlöshet som finns i USA. Och platsen han valt för sin subtila samhällskritik är väldigt lyckad. Trots den ironiska närheten till Disney World utspelar sig den bökiga och högljudda Moonees (Brooklynn Princes) liv i en helt, både bokstavligen och andligen, annan värld. Till hennes kvarter kommer bara turister som råkat boka fel och de flyr därifrån så snart de kan.

Foto: Scanbox entertainmentSexåriga Moonee och hennes unga mamma bor permanent på ett slitet motell i turisttäta Florida, vilket skildras med finess i

Skildringen av Moonees liv är så ömt, vildsint och rolig att man rycks med från start. Kameran håller sig ofta till ett barnperspektiv, vilket gör det här till en glad, fartfylld film.

Skildringen av Moonees liv är så ömt, vildsint och roligt

Där finns glasskiosken där man kan få gratis glass med lite tur, kompisar i mängder och en snäll vaktmästare (Willem Dafoe i Oscarsbelönad och utsökt biroll) som trots ett kärvt yttre slänger ett välbehövligt vakande öga efter barnen.

Som vuxen inser man snabbt vilken stigmatiserande och hopplös miljö barnen växer upp i men Sean Baker är inte så intresserad av att döma sina rollfigurer. Lösningar presenteras inte heller men däremot bjuds det på ett naturalistiskt minidrama, fyllt av fantastiskt skådespel och oförglömliga bilder.

Fakta: The Florida project

Betyg: + + + +

Genre: Drama

Premiär: 9 februari 2018

I rollerna: Willem Dafoe, Brooklynn Prince, Bria Vinaite med flera

Regi: Sean Baker

Speltid: 1 timme 55 minuter

Censur: 11 år

Miranda Sigander/TT

Mer läsning

Annons