Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Glöm inte alkoholens offer när ni talar om gårdsförsäljning

Annons

NA söndagen den 3 september: Centern tycker att butiker som är ombud åt Systembolaget ska få hålla egna lager och få göra vinst på försäljningen. Argument: En del av tillvaron är ju faktiskt alkoholhaltiga drycker.

Ja, tyvärr, tyvärr är en del av tillvaron faktiskt alkoholhaltiga drycker. Fråga alkoholisthustrur, alkoholistbarn, de vet det alltför väl. Det vet också de som blir på- eller ihjälkörda på grund av rattfulla förare. Det vet de som blir misshandlade på grund av att en del människor inte kan hantera en tillvaro med alkoholhaltiga drycker. Det faktum att En del av tillvaron är ju faktiskt alkoholhaltiga drycker kostar samhället miljarder varje år, och det lidande som människor utsätts för på grund av alkoholen, går inte att mäta i pengar.

Den centerpartist som skrev detta kan inte veta mycket om alkoholens fruktansvärda resultat. Han har säkert aldrig någonsin sett, än mindre upplevt det trauma som följer i alkoholens spår. Han känner säkert ingen alkoholisthustru/make eller –barn. Han har ingen aning om hur alkoholisterna själva lider, oförmögna att ta sig loss. Jag vill rekommendera att centerpartiets ledning gör studiebesök på alkoholistanstalter, på härbärgen där dessa utslagna tar in.

En man dödade sin hustru efter en fest. Man dödade sin bästa vän under en våt fest. Det är alltid alkohol med, när det urartar på det här sättet.

Besök socialen och intervjua personalen där, som dagligen ser resultatet av att alkoholen är en del av tillvaron. Läs också alla artiklar och notiser i tidningen: Man slog ner annan man på fest. En man dödade sin hustru efter en fest. Man dödade sin bästa vän under en våt fest. Det är alltid alkohol med, när det urartar på det här sättet.

NA fredagen den 1 september: Fram för gårdsförsäljning av alkohol. Två personer från Svenska Dryckesakademin skriver att gårdsförsäljning kan göra Sverige rikare. Hur då? Sverige blir fattigare, när alkoholproblemen ökar med ökad försäljning. Men de som säljer alkohol, de blir rikare.

Nej, centerpartiets landsbygdpolitiska talesperson borde tänka sig för, innan han säger något sådant

För många år sedan förbjöds alkoholreklam. Men det är tydligen tillåtet igen. NA har nästan dagligen reklam för viner. Det är reportage om viner och man kan åka till vinländer. Meningen ett glas vin till maten har nästen blivit ett mantra för folk. Men går det inte lika bra med saft? Föräldrar dricker ett glas vin till maten och deras tonåringar vill naturligtvis också smaka. Ingen som dricker det första glaset vet om, när, han/hon blir beroende.

Och all denna representation med alkoholhaltiga drycker. Ett glas vin till maten är väl inte farligt. Det kan det visst vara. Jag både känner och har läst om människor som har fastnat i beroende just på grund av representantmiddagar. Och vem kan fatta vettiga beslut med alkohol i hjärnan?

Nej, centerpartiets landsbygdpolitiska talesperson borde tänka sig för, innan han säger något sådant. Och ni som vill ha gårdsförsäljning, tänk ett tag på alkoholismens offer, och nöj er med det som redan säljs i Systembolaget. ¾ av svenska folket vill faktiskt ha den begränsning som monopolet ger.

Eva Keller, Nora

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons