Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny lag kan slutligen ta död på sommarkatter

Annons
Nytt lagförslag ska skydda tamdjur.

Att skaffa tamdjur innebär ansvar och tyvärr finns det individer som inte tar detta. Om detta vittnar begreppet "sommarkatter" som under sensommaren brukar förekomma i media för att beskriva hur familjer som åker hem från landstället till storstaden överger den katt som de skaffat under semestern. "Sommarkatter" är helt enkelt en omskrivning för att lämna katten att svälta, avlivas eller i bästa fall bli omhändertagen av katthem som vid denna tid varje år blir överfulla. En nonchalans som visar på grymhet och en brist på ansvarstagande som skulle varit straffbart om det handlade om bruksdjur.

Det är därför välkommet att regeringen vill uppdatera djurskyddslagen från 1988 med ett förbud för att lämna katter och andra tamdjur vind för våg. Likaså att sjölejon och elefanter förbjuds på cirkusar eftersom det är rester från en annan tid då man inte brydde sig om djurens välmående.

Om ett djur överges ska ägaren spåras upp och om det inte går ska länsstyrelsen ha en skyldighet att ingripa för att djuret ska få ett lämpligt omhändertagande. Visserligen kan detta tyckas som en liten detalj, men djurskyddslagen är som sagt trettio år gammal och det är bra att lagstiftningen uppdateras. Dessutom finns det en viktig moralisk aspekt av regeringens förslag vilket kan sammanfattas med att samhället markerar att det inte är acceptabelt att ignorera det ansvarstagande som man faktiskt har för sina husdjur.

Förvisso finns det större problem att fokusera på än djurskyddslagen men detta är ett förslag som kan genomföras i praktiken och det sänder en viktig signal att det inte är acceptabelt för vuxna människor att vara så pass ansvarslösa att de lämnar tamdjur vind för våg. Det handlar inte bara om katter utan om att förhindra generellt djurplågeri. På längre sikt bidrar detta till ett samhälle som är säkrare för djur och ett större ansvarstagande från ägarnas sida. Signalen som detta sänder är att det helt enkelt ska bli straffbart att inte ta ansvar för andra levande varelser och det är välkommet.

Mer läsning

Annons