Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Självklart lönar det sig att plugga vidare

Annons

Det är inte roligt att vara arbetslös och för de flesta unga människor är det hinder för att exempelvis kunna flytta hemifrån.

Det lönar sig att läsa vidare.

Arbetslöshet förhindrar därför inträdet i vuxenlivet. På lång sikt bidrar den dessutom till en försämrad samhällsekonomi eftersom en stor grupp stängs ute. Därför är de senaste siffrorna över arbetslösa i åldrarna 18 till 24 i Örebro län glädjande.

På lång sikt bidrar den dessutom till en försämrad samhällsekonomi eftersom en stor grupp stängs ute.

I augusti fick i snitt åtta av tio unga länsbor jobb och att arbetslösheten bland unga ligger på 11, 1 procent är en markant förbättring jämfört med för fem år sedan då den låg på 20 procent inom samma grupp. Sari Harju som är chef för Arbetsförmedlingen i Örebro ger ett tydligt svar på hur den positiva utvecklingen ska fortsätta: "Det behövs fler yrkesinriktade utbildningsplatser inom såväl gymnasiet, vuxenskolan som högskolan om vi ska få den arbetskraft arbetsmarknaden behöver".

Sålunda bör varje förälder ge sina barn rådet att gå klart skolan eller läsa eftergymnasial utbildning om de vill att barnen ska ha ett jobb. Sifforna från arbetsförmedlingen talar också sitt tydliga språk.

Ungdomar behöver utbildning för att få arbete och den minskade arbetslösheten visar att det är värt att plugga. Sålunda bör varje förälder ge sina barn rådet att gå klart skolan eller läsa eftergymnasial utbildning om de vill att barnen ska ha ett jobb. Sifforna från arbetsförmedlingen talar också sitt tydliga språk. Utbildade unga klarar sig bättre än de som har en bristfällig skolgång. Det första riktiga jobbet ger också möjlighet att komma tillbaka till arbetsmarknaden om arbetslöshet inträffar senare i livet. Erfarenhet leder helt enkelt till ännu mer sådan.

Det första riktiga jobbet ger också möjlighet att komma tillbaka till arbetsmarknaden om arbetslöshet inträffar senare i livet.

Örebro är ett högskolelän med arbetsgivare som ställer krav och som vill att de anställda ska vara beredda att uppdatera sina kunskaper. Det är därför som ungdomar bör gå klart skolan då de får med sig en inlärningsförmåga som de kan använda hela livet. Idag finns inte tillräckligt många arbeten som kräver liten eller ingen utbildning och därför är det av största vikt att ungdomar förbereds inför ett skiftande yrkesliv. Det är således nödvändigt och lönsamt att åtminstone läsa klart gymnasiet. För det ökar möjligheterna att bli en del av den framtida arbetsmarknaden.

Mer läsning

Annons