Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svenska Freds talar som de har förstånd till

Annons

Just nu pågår militärövningen Aurora som är den största Försvarsmakten haft sedan Operation Orkan 1993.

Föreningen Nej till Nato arrangerar en manifestation på Sergels torg i Stockholm mot försvarsmaktsövningen Aurora.

Övningen involverar 19 000 militärer och representanter från USA, Danmark, Estland, Norge och Tyskland och hålls i Mälardalen, runt Gotland och i Göteborgs skärgård.

Vad Oscarson och andra tycks ha glömt är den latinska sentensen "Si vis pacem para bellum" (om du vill ha fred rusta för krig) eller talesättet "varje land har en armé sin egen eller någon annans" som felaktigt tillskrivs Mao Zedong.

Detta har väckt liv i lobbyorganisationen Svenska Freds - & Skiljedomsföreningen som fått draghjälp av Feministiskt initiativ som klämkäckt tycker man ska "öva på fred och inte på krig". Slutligen har dramatikern Stina Oscarson i tidningen ETC kommit till insikten att "om vi övar på krig så blir vi bra på krig". Vad Oscarson och andra tycks ha glömt är den latinska sentensen "Si vis pacem para bellum" (om du vill ha fred rusta för krig) eller talesättet "varje land har en armé sin egen eller någon annans" som felaktigt tillskrivs Mao Zedong.

Vad som förenar dessa "fredsdebattörer" är att de inte med ett ord berör den ryska övningen Zapad 17 som Putinregimen just nu bedriver på gränsen till våra baltiska grannländer. Lyckligtvis står det dem fritt att klaga på att demokratin Sverige tillsammans med fem andra demokratier genomför en övning som går ut på att möta en invasion och inte på att invadera.

Ett uttalande som inte skulle hålla för ett skolarbete och som är talande i dessa tider av "fake news".

Den som däremot inte får stå oemotsagd är Agnes Hellström som är generalsekreterare för Svenska Freds- & Skiljedomsföreningen och i gårdagens Expressen framför regelrätta lögner: "Sverige har byggt sin långa tid av fred på nedrustning och alliansfrihet. På vilket sätt kan militär upprustning bidra till säkerheten? Avspänning och nedrustning ger säkerhet på lång sikt." Ett uttalande som inte skulle hålla för ett skolarbete och som är talande i dessa tider av "fake news".

Låt oss börja med påståendet om att Sveriges 200-åriga fred bygger på "nedrustning och alliansfrihet". Från 1814 fram till tidigt 2000-tal hade Sverige en stor armé jämfört med landets storlek. Undantaget är en period på 1920-talet som bidrog till att vi vid andra världskrigets utbrott hade varit ett lätt byte för Nazityskland om Hitler så velat. Hellström är född 1979 och några år innan hon föddes hade vi världens fjärde största flygvapen och under hennes livstid kunde Försvarsmakten rusta ett par hundra tusen man. Detta berodde på den alliansfrihet som Hellström nämner för den betydde väpnad neutralitet i händelse av krig. Med andra ord handlade det inte om villkorslös nedrustning utan att kunna göra motstånd vid händelse av invasion.

Hellström är född 1979 och några år innan hon föddes hade vi världens fjärdestörsta flygvapen och under hennes livstid kunde Försvarsmakten rusta ett par hundra tusen man.

Svaret på Hellströms fråga om hur militär upprustning kan bidra till säkerheten handlar dessutom om Aurora. Om ett antal demokratier samverkar mot Putins Ryssland kommer han att tänka två gånger om han i Baltikum vill genomföra samma sak som gjordes i Ukraina. Vidare går det inte att genomföra "avspänning och nedrustning" om den andra parten bestämmer sig för att rusta upp. Förvisso är diplomati också en del av det svenska framgångsreceptet, men den diplomatin genomfördes från en styrkeposition. Om hade hade blivit konflikt hade det kostat Sovjetunionen för mycket att anfalla Sverige.

Tilläggas bör dock att Hellström även säger att fredsrörelsen ogillar Putin: "Vi är starkt emot hans regim och brott mot mänskliga rättigheter". Så varför åker ni inte till Ryssland för att protestera mot Zapad 17?

Mer läsning

Annons