Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Värsta vintern - igen!

Annons

Förra vintern blev en hård prövning för alla dem som brukar resa med järnväg. Den främsta förklaringen var: Sverige hade drabbats av den värsta vintern på länge. Riktigt hur länge beror naturligtvis på vad som mäts. SJ-chefen Jan Forsberg sade att det var den värsta vintern på 150 år.

I år har det blivit ungefär lika dant. En hård prövning för alla som reser med järnväg. Och förklaringen är att det är den värsta vintern på länge. Naturligtvis beroende på hur vi mäter. Trafikverkets chef Gunnar Malm sade i radion på måndagen att det i inte varit så kallt i södra Sverige på 100 år. Återigen värst alltså!

Vi får väl se hur det blir nästa vinter. Sannolikt blir det återigen en vinter av prövningar för tågresenärerna. Och återigen den värsta vintern på flera hundra år. För tredje året i rad!

Det är nog så att järnvägens aktörer inte kan komma tillbaka nästa år och säga ”det här är den värsta vintern vi har haft sedan förra året”. Det låter ju inte på långa vägar lika dramatiskt. Då skulle dessutom ansvar kunna utkrävas. Då är det lättare att försöka hitta någon mätmetod, någon tidsperiod, så att det går att hävda att det återigen har blivit värst.

Jo, snön kom tidigt i år. Redan i november. Jo, det kom mycket snö under december.

Men, uppriktigt sagt. Så är det med väder. Ibland snöar det som bara den. Ibland blåser det som sjutton. Ibland drabbas vi av värmebölja. Ibland regnar sommaren bort.

SMHI må göra väderstatistik, där det går att avläsa genomsnittstemperaturer, en genomsnittlig nederbörd, ett genomsnittligt snödjup och en genomsnittlig vind. Men om infrastrukturen enbart klarar av medelkalla vintrar, medelmycket nederbörd eller medeldjup snö. Ja, då är vi illa ute. För det är naturligtvis ytterst få år som temperatur, nederbörd, vind och snö håller sig exakt kring de statistiska medelvärdena. Vem vet? Det kanske inträffar lika sällan som att det två år i rad blir den värsta vintern på över hundra år. Det sistnämnda borde vara en statistisk omöjlighet.

Det här är naturligtvis en lustighet. Men frysande tågresenärer kan nog hålla sig för skratt.

Minns du vad SJ-chefen Jan Forsberg sade i somras? Han hoppades på en riktigt tuff vinter, för att SJ skulle få chansen att visa att företaget minsann kan köra tåg och ta hand om passagerare även när det är minusgrader. Det går väl sådär, får man väl säga.

Mer läsning

Annons