Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Webb-tv: Nu är det klippt...

Ett par minuter, så är fåret klippt. Per Eriksson jobbar målmedvetet på Rudy Hobbenschots och Ellen Mulderijs gård.
– Jag har provat själv och det är inte så lätt som det ser ut, säger Rudy.

Annons
I besättningen på familjen Hobbenschots gård finns finullsfår samt gotländskt päslfår.

Snabbt vallas fåren in i en hage där klippningen ska ske. Per Eriksson, Rudy Hobbenschot med dottern Mercel hjälps åt.

– Inklusive lammen är det omkring 70 djur, finullsfår och gotländska pälsfår. Jag får dem klippta ett par gånger om året, säger Rudy som tillsammans med Per ser till att hagen blir riktigt trång.

– Det blir lugnare då. Jag får lättare tag i fåren och mindre stress uppstår, säger Per som fångar in en och en i taget för att plocka av dem ullen.

Bestämda handlag

Det går snabbt. Med vana händer får Per djuret i rätt position och efter bara lite sprattel finner sig fåret i situationen. Klippningen sker efter ett visst mönster. Med bestämda handlag vrider och vänder Per på djuret.

– Nej, dom gillar inte det här. Men jag tror att de tycker det är skönt efteråt.

Även om det är kyligt i luften fryser inte fåren utan sin ull.

– De har mycket underhudsfett och om bara någon vecka har det vuxit ut en bit igen. Efter klippningen får fåren bättre aptit. Den varma pälsen gör att de inte är så sugna på att äta, särskilt inte en varm sommardag. Det kan man förstå.

– Klippningen stimulerar även ägglossningen, tillägger Per.

20 år som klippare

Han har klippt får på heltid i tjugo år och har även en mindre flock själv hemma på gården mellan Örebro och Karlskoga.

– Får är trevliga djur, enkla att ha att göra med.

Påståendet att får är dumma skakar Per på huvudet åt och säger är en förutfattad mening.

– Förmodligen uppkommet för att de går i flock och följer varandra. Men får är inte dumma. De har lätt att lära sig saker och uppfatta situationer. De känner också snabbt igen olika människor.

Djur efter djur blir av med sin ull. Mercel lägger varje individs ull i en särskild kasse, noterar i en anteckningsbok vilket nummer fåret har och ullens kvalitet.

– Ullen ser riktigt bra ut, säger Per.

Det kan se lite brutalt ut, men Per Eriksson vet precis hur han ska ta tag i bakbenet för att få fåret med sig utan att skada uppstår.
Ett och ett i taget tar Per Eriksson hand om fåren som ska klippas.
Per Eriksson vet precis hur han ska greppa fåret för att skapa lugn vid klippningen.
Varsamt. Bestämt men med varsamhet håller Per Eriksson fåren när han klipper av ullen.
Fåret protesterar inte alls utan finner sig i att Per Eriksson vänder och vrider för att komma åt all ull.
Det är lugnt i hagen bland alla fåren när klippningen genomförs.
All ull måste bort, även under hakan och på halsen.
En elektrisk kabelsax används för att få bästa resultatet.
Rudy Hobbenschot som äger fåren är med och ser till så allt fungerar när Per Eriksson klipper djuren.
Ullen från varje får läggs i en särskild kasse. Rudy Hobbenschot lyfter i ullen som dottern Marcel sedan tar hand om.

Mer läsning