Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommuninvest når rekordnivå: "Kommunerna investerar allt mer"

Det kommunalägda bolaget Kommuninvest fortsatte att växa under 2017. Efter att mer än 300 miljarder kronor lånades till kommunsektorn under det gångna året nåddes en ny rekordnivå i bolagets historia.

Annons

Bokslutskommunikén för 2017 visar att utlåningen under året ökade till 310 miljarder kronor. Det är en ökning med 12 procent. Rörelseresultatet landade på cirka 1124 miljoner kronor.

– Vi har växt kraftigt under en serie år. Det är en konsekvens av att svenska kommuner investerar kraftfullt för att möta ökad befolkning i Sverige och inflyttning till städer, säger Björn Bergstrand, chef för medierelationer vid Kommuninvest.

Björn Bergstrand är chef för medierelationer vid Kommuninvest. Foto: Kommuninvest

Även att antalet unga och äldre människor i samhället har ökat leder till att kommunerna investerar mer. Det beror på att det ökade antalet unga och äldre ställer krav på välfärdens servicenivå, som exempelvis byggen av nya skolor och sjukhus.

Under 2017 ökade kommunsektorns upplåning med 40 miljarder kronor till 616 miljarder kronor, uppger Kommuninvest i sin bokslutskommuniké. Det motsvarar 13,2 procent av Sveriges bruttonationalprodukt.

Och under samma år nådde bolaget en marknadsandel om 50 procent av kommunsektorns totala upplåning.

– Kommunerna lånar allt mer och investerar allt mer. Kommuninvest står för hälften av den upplåning som sker till kommunerna. Så vi har ett rekordår vad gäller lån till kommuner.

Kommuninvest arbetar med kommunal finansförvaltning och grundades i Örebro 1986, där huvudkontoret är beläget än i dag.

– Kommuninvest är ett av de främsta exemplen på kommunal samverkan vi har i Sverige. Att Örebro kommun har varit med sedan starten är något vi tror kommunen är glad över.

Mer läsning

Annons