Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Solen driver legobygget

Med hjälp av en vanlig glödlampa börjar plötsligt legobilen att rulla.
– Det här är ju roligt! utbrister Jonathan Berntsson.

Annons
Full produktion. En av gårdagens höstlovsaktiviteter arrangerades av Komtek. Här fick barnen skapa med lego. – Komtek vill att elever ska få ett intresse för teknik, förklarar Åsa Löfvenhaft.

I går samlades en grupp teknikintresserade barn för att bygga med lego på Centralskolan. Tillsammans med Åsa Löfvenhaft, från Komtek i Laxå, och Camilla Claesson, lärare på Kanalskolan, fick barnen tillverka bilar och karuseller av lego som de sedan drev med hjälpa av solenergi.

– Man kan även bygga vindkraftverk men det är det ingen som har valt, säger Åsa.

Medan barnen bygger med legot får de både pyssla med händerna, öva sig på att följa instruktioner och lära sig mer om teknik.

– Jag har tre legolådor hemma och bygger mest bilar. Men jag har inte en sådan här solcellsbil utan bara en liten elektrisk, förklarar Jesper Günther.

– Man kan skapa mycket med lego och ta isär och bygga nytt när man har tröttnat på det. Jag har byggt med lego i hela mitt liv, säger Gabriel Abrahamsson Wiklund.

En kvart efter att legobyggandet börjat rullar den första solcellsbilen. Jonathan Berntsson ler nöjt när han driver bilen framåt med hjälp av en lampa.

– Nu vill jag bygga någonting mer, konstaterar han.

Talangfull legokonstruktör. Camilla Claesson och Jonathan Berntsson provar den nytillverkade solcellsbilen. – Jag gillar att bygga med lego, speciellt om det är elektriskt, säger Jonathan.
Full koncentration. Noah Berntsson tillverkar en karusell som ska kunna snurra med hjälp av solceller och en lampa.

Mer läsning

Annons