Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förskolan Sagoskatten invigd

Nu är den nya kommunala förskolan Sagoskatten på Hagby ängar invigd. Den 10 januari drar verksamheten igång.

Annons

Minna Lehtonen, fyra år, var en av de som var med på invigningen av förskolan Sagoskatten.

Ett tal, ett klipp, och så var det invigt och klart. I saxen höll Solveig Oscarsson (S) och Camilla Andersson Larsson (V) som tillsammans också tog det första spadtaget ute i snön för ett år sen.

– Det känns jättebra, tidsplanen och budgeten har hållit, vi har kämpat för det här länge, säger Camilla Andersson Larsson.

Och en av de första som kastar sig utför rutschbanan i lekställningen utanför förskolan är Minna Lehtonen, fyra år.

– Minna går på Myrstacken och ska börja här, berättar hennes mamma Anette Lehtonen. Den nya förskolan verkar jättebra, tycker Anette.

– Kul att de satsar på det här. Vi har fått följa bygget hela vägen, jag är positiv, det är nya fräscha lokaler. Och barnen på Myrstacken har gått hit en gång i månaden, berättar hon.

Här ska tvååriga Wilma börja berättar hennes mamma Ulrika Andersson Westholm.

Detsamma tycker Ulrika Andersson Westholm, mamma till tvååriga Wilma som också går på Myrstacken, en tillfälligt förskola intill Bergslagsbutiken som kommunen köpte in i ett akutläge för några år sen.

–Och det känns tryggt att personalen från Myrstacken får följer med hit, säger Ulrika.

En av de som jobbar på Myrstacken och kommer att följa med till nya förskolan är förskolläraren Barbro Göthberg.

– Vi håller på och packar för fullt, det ska bli jätteskönt att komma hit. Här är det så mycket som är anpassat för barnen, och så ligger det bra till också, men naturen inpå.

Snickarrummet har träklädda väggar så här gör inget om nån hammare råkar slå i, berättar förskolechefen Sofie Nylén.

Sofie Nylén är förskolechef och berättar att de olika avdelningarna har olika färger, och namn som finns i Astrid Lindgrens kända sagor och berättelser, som Junibacken, Villekulla, Lönneberga, Mattisskogen. I förskolan finns också ett stort tillagningsskök där Ylwa Ytter och Kristina Gunnarsson kommer att laga mat till både Sagoskatten och Hagbyängens förskola som ligger alldeles intill. De trivs med det nya köket.

Tilltugget i köket drog mycket folk.

– Och det är bra med en så stor bänk eller köksö i mitten, då kan vi jobba från var sin sida, förklarar Ylwa. Det är också Ylwa och Kristina som lagat alla godsaker och tilltugg till invigningen.

Ylwa Ytter och Kristina Gunnarsson kommer att laga maten till både Sagoskatten och närbelägna Hagbyängens förskola.

Den 28 december invigs också Noras första friförskola Äventyret som drivs av Solberga. Kommunen sa först nej till att låta Solberga starta, men Solberga överklagade och fick rätt i domstol. Där startar sen verksamheten 3 januari, med plats för 45 barn i tre grupper.

Fakta, Sagoskatten i korthet:

>> Rymmer fyra avdelningar och plats för 72 barn.

>> Har finns bland annat ateljé, snickarrum med trä på väggarna, gemensam matsal, och lekplats ute, odlingslådor, grillkåta med mera. Även solceller och en mätare som alla kan se.

>> Totalkostnaden för bygget är 21 miljoner kronor.

>> Det är den första kommunala förskolan som öppnats i Nora på 25 år.

>> Förskoleverksamheten drar igång tisdagen 10 januari.

Kommunstyrelsens ordförande Solveig Oscarsson (S) och barn- och ungdomsutksottet fd ordförande Camilla Andersson Larsson (V) hjälptes åt att klippa bandet.

Mer läsning

Annons