Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gammalt köttoch dålig rengörning

Gammalt kött, dålig rengöring i köket och bristande hygien gör att IVY Bar och Grill vid Stortorget, i Örebro, stängts av Miljöförvaltningen. Restaurangen stängdes direkt vid inspektionen i måndags.

Annons

– Det handlar om mycket allvarliga brister, säger enhetschef Helena Aronsson på miljökontoret.

Är det vanligt att en restaurang stängs omgående?– Inte vanligt men det förekommer.

Vad händer nu?– Det är upp till ägarna att avgöra om de vill kalla oss för ny inspektion. Så länge vi inte inspekterat på nytt förblir restaurangen stängd, säger Helena Aronsson.

Jakob Özdemir, ansvarig på IVY, säger att han vädjade om att få några dagar för att göra ordning.

– Men det blev nej. Skälet till att det fanns vissa brister är att vi satsat allt på vår uteservering. Vi har inte hunnit med alla kontroller i köket. Redan under tisdagen var ett städbolag här och rengjorde från golv till tak.

Uteserveringen plockas ner den här veckan.

– Sedan skulle vi satsa på det som legat efter, säger Özdemir.

IVY öppnade förra hösten.

Miljö- och hälsoskyddsinspektör Kristian Hellström säger till NA att vid den oanmälda inspektionen i måndags 23 augusti fanns kött med utgångsdatum 17 augusti.

– Anmärkningsvärt att sådant finns i ett restaurangkök. Kyl- och frys var inte rengjorda och köket överhuvudtaget inte rent. Kunskapen om livsmedelshantering var så bristande att den inte på något sätt uppfyllde kraven på en restaurangs egenkontroll.

På vilket sätt var den bristande?

– Vi ställde frågor om förvaring, lagring och hantering av livsmedel men fick inga godtagbara svar. Jakob Özdemir säger att orsaken till att köttet passerat utgångsdatum var att det köpts för sommarmenyn men inte blivit använt.

Varför fanns det kvar?– Vi hade inte hunnit slänga det.

Han anser också att den delvis varma sommaren gjort att det varit svårt få kylarna att fungera till fullo.

– Jag har ändrat temperatur för att få så kallt som möjligt. Många krogar har säkert haft problem. Jag tror inspektörerna kunde hittat brister liknande våra också på andra restauranger.

Vad gör ni nu?– Ställer allt i ordning. Jag hoppas på ny inspektion och att vi kan öppna redan nästa vecka.

Livsmedelslagen

Alla med en verksamhet där livsmedel hanteras yrkesmässigt ska enligt livsmedelslagen ha egenkontroll.

Det gäller exempelvis restauranger, livsmedelsbutiker, pizzerior och bagerier.

Egenkontroll innebär bland annat att planera och kontrollera så alla livsmedel är säkra att äta.

Rutiner ska finnas för rengöring av lokaler, utrustning, personalhygien och annat.

Brister kan leda till att verksamheten förbjuds.

Rutiner ska också finnas för mätningar, avläsningar och kontroller. Dessa ska dokumenteras och finnas tillgängliga i lokalen.

Mer läsning

Annons