Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Misstänkt salmonellai kycklingkebabpinnar

Salmonellasmitta kan ha funnits i frysta kycklingkebabpinnar levererade till flera svenska städer, däribland Örebro.

Annons

Det varnar danska myndigheter för i en skrivelse till EU-kommissionen. Kebaben är tillverkad i Ungern, såld av ett danskt företag och levererat till bland annat Finland, Tyskland och Sverige. Till Svensk Caters Örebro-filial levererades 100 kollien a' cirka tre kilo den 28/1 i år för vidare distribution till återförsäljare. Vilka återförsäljare det handlar om finns det inga uppgifter om. Spår av salmonella upptäcktes nyligen vid ett test.

Larmades i fredags

- Vi fick larmet i fredags och genomförde en återkallelserutin. Vi ringer då samtliga kunder och återkallar produkten. I det här fallet har vi inte fått tillbaka mycket - det mesta är sålt och konsumerat, säger Tomas Narving, inköpsansvarig på Svensk Cater.

Narving menar att risken med en rå köttprodukt är mindre än till exempel en salladsprodukt som misstänks bära på smitta.

- Kebabpinnarna ska ju tillagas, då minskar risken att drabbas.

Inom EU finns ett varningssystem kallat RASFF (Rapid Alert System for Food and Feed). Det är med hjälp av detta som de danska myndigheterna förmedlat varningen. 

Mer läsning

Annons