Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sköts ner under gängkriget – nekas ersättning

Mannen med koppling till Black Cobra sköts i bröstet och i benet på en sportbar i Kumla den 8 december 2013. Nu har Brottsoffermyndigheten beslutet att avslå mannens ansökan om brottsskadeersättning.

Annons

Det var på kvällen den 8 december som en man med anknytning till det kriminella gänget Black Cobra sköts ner utanför restaurangen Kickoff i Kumla. Skjutningen var en av två på kort tid när gängkriget mellan Black Cobra och Romano rasade i länet.

Ingen person kunde dock lagföras för brottet. Två män anhölls som skäligen misstänkta för brottet, men misstankarna avskrevs senare.

Brottsoffermyndigheten har nu beslutat att avslå mannens ansökan om brottsskadeersättning för skjutningen i Kumla. I beslutet skriver myndigheten att målsägande under tiden för händelsen var lierad och umgicks med kriminella personer i en gruppering som ägnade sig åt multikriminell verksamhet. Det fanns också tips och underrättelser om att grupperingen låg i konflikt med en annan löst sammansatt kriminell sammanslutning och att skjutningen skulle ha utförts av den gruppen. Det gick dock aldrig att bevisa om skjutningen var riktad mot målsägande personligen eller kring dennes samröre med den kriminella grupperingen.

Myndigheten anser att mannen, genom sin inblandning i kriminell verksamhet, har utsatt sig för en ökad risk att bli skadad. Ersättningen ska därför jämkas till noll, skriver Brottsoffermyndigheten.

Läs också: [+] Långläsning: Gängkriget – kampen om narkotikan och krogvärlden i Örebro

Mer läsning

Annons