Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Russin- och aniskaka buccellato

Annons

0 portioner

20 g färsk jäst

1½ dl mjölk, ljummen

400 g (drygt 6½ dl) vetemjöl, plus lite till utbakning

115 g (knappt 1¼ dl) strösocker

2 ägg, uppvispade

½ dl Vin Santo eller Marsala

50 g smör, smält

finrivet skal av 1 ekologisk citron

1 tsk anisfrön

50 g russin

havssalt

1 extra äggvita, till glasyr

en ringform med drygt 20 cm diameter.

Rör ut jästen i den ljumna mjölken tills den är upplöst, ställ sedan undan. Sikta ner mjölet i bunke och blanda det med socker och en nypa salt. Gör en grop i mitten och häll i jästblandningen, äggen, Vin Santo, smält smör, citronskal och anisfrön. Blanda med en rundbladig kniv tills degen börjar bli homogen. Den ska vara väldigt lös. Vänd ut den på en mjölad arbetsyta och knåda den i tio minuter, tills den är smidig och elastisk. Knåda in russinen. Rulla till en avlång korv och lägg den i bottnen av en ringform med dryg 20 centimeters diameter, tryck ihop ändarna. Täck över med en fuktad kökshandduk och låt jäsa på en varm plats i 1½ timme, tills degen dubblerats i storlek.

Vispa äggvitan lätt med lite salt till en glasyr. Täck av kakan och pensla ytan med äggvitan. Baka i 180 graders ugn i 45 minuter eller tills kakan rest sig och blivit djupt gyllenbrun. Låt kakan svalna i formen tills den är ljummen, stjälp upp den och låt svalna helt.

Mer läsning

Annons