Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Plommonpaj med mandel och citron

Passa på medan plommonen finns kvar. De är helt enkelt som skapta för paj!

Annons

8-10 bitar, 60 min

Deg:

3 dl vetemjöl

1 tsk stött kardemumma

125 g smör

2 msk vatten

Fyllning:

200 g mandelmassa

2 bittermandlar

ca 400 g plommon

1 citron, rivet skal + lite saft

2 ägg

3 dl yoghurt av grekisk typ

Garnering:

1-2 msk florsocker

mynta

Blanda mjöl och kardemumma. Fördela smöret i mjölblandningen med fingertopparna eller i matberedare till en smulig massa. Tillsätt vatten och arbeta ihop till en deg.

Tryck ut degen i en smord pajform.

Riv mandelmassan, bittermandel och citronskal.

Skär runt varje plommon, vrid isär halvorna och ta ut kärnan.

Vispa ägg, yoghurt, mandelmassa, bittermandel och citronskal till en jämn smet, helst med elvisp. Smaka av med lite citronsaft. Häll smeten i pajskalet. Fördela plommonhalvorna ovanpå med skalsidan uppåt.

Grädda pajen i 225 grader ca 30 minuter eller tills ytan fått fin färg.

Garnera med florsocker och mynta. Servera ljummen med lättvispad grädde eller vaniljglass. (TT Spektra)

Mer läsning

Annons