Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Asiatisk lax- och sesamburgare

Vidunderlig burgare med massor av sköna smaker. Och busenkel att göra!

Annons

4 portioner

500 g färsk laxfilé, skinnfri och urbenad

1 stjälk citrongräs

2 salladslökar

3 vitlöksklyftor

3-5 cm färsk ingefära

1 msk soja

1 msk sesamolja

1 dl mixat vitt bröd

salt

nymalen svartpeppar

olja

Dressing:

2 msk majonnäs

2 msk sweet chili-sås

1 dl turkisk yoghurt

2 tsk riven pepparrot

1-2 tsk sesamolja

1 lime, skalet + lite saft

salt

Tillbehör:

4 hamburgerbröd

sallad

tomat, skivad

färsk koriander

1/2 dl sesamfrön, gärna både vita och svarta

Se till att det inte sitter kvar några småben i fisken (de går lätt att dra bort med en pincett) och skär den sedan i tärningar. Dra av det yttersta höljet från citrongräset och strimla resten fint. Kör lax, salladslök, citrongräs, vitlök, skalad ingefära, soja och sesamolja i en matberedare på pulsintervaller, eller hacka riktigt fint för hand. Tillsätt mixade brödsmulor och sesamfrön. Blanda försiktigt för hand.

Forma smeten till fyra burgare. Gör en liten fördjupning i mitten på varje. Krydda båda sidor med salt och peppar. Låt vila i frysen i minst 15 minuter. Pensla med olja när du tar ut dem.

Gör dressingen under tiden: Blanda majonnäs, sweet chili, yoghurt, pepparrot, sesamolja och rivet limeskal. Smaka av med salt och lite limesaft.

Grilla eller stek i oljad panna, cirka 3-4 min per sida. Värm bröden.

Täck brödbottnarna med sallad, toppa med laxburgare, dressing, tomat och koriander. Lägg på locket och avnjut omedelbums.

Mer läsning

Annons