Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sicilianska citronköttbullar

Annons

4 portioner

500 g blandfärs eller lammfärs

3 msk färskriven pecorino eller parmesanost

1 1/2 dl veteströbröd

1 dl hackad persilja

2-3 citroner

2 ägg

1 dl vetemjöl

2 dl torrt vitt vin

vatten

4 lagerblad

salt

rucolasallad

Så här gör du:

1. Blanda köttfärsen med riven ost (helst pecorino men det funkar med parmesan också), ströbröd, finhackad persilja och det rivna, yttersta skalet och saften från 1 citron. Salta lätt och blanda ner äggen.

2. Rulla färsen till köttbullar, något större än de vi är vana med i svenskt kök. Rulla köttbullarna i vetemjöl.

3. Stek köttbullarna med olivolja i rymlig stekpanna. Blir det för trångt måste man steka i omgångar. Vänd köttbullarna hela tiden så de får fin yta runt om. Efter 7-8 minuter tillsätts de vita vinet och därefter vatten så det nästan täcker köttbullarna. Stoppa ner lagerbladen i skyn och sjud sakta till dess skyn börjar tjockna.

4. Tillsätt saften från 1 citron och låt allt dra några minuter på eftervärmen.

5. Lägg upp köttbullarna på bädd av rucolasallad och slå lite sky över dem. Garnera med tunna citronskivor.

Supergoda med pasta eller som plockmat på buffé, kanske till den stundande påsken.

Mer läsning

Annons