Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skånsk kalops

Annons

0 portioner

6- 8 port (2 tim)

2 kg högrev med ben

(eller 1,2 kg utan ben)

4 gula lökar

3 msk smör

1 msk salt

vitpeppar ur kvarn

vatten

3 lagerblad

18 kryddpepparkorn

6 dl vatten

6 morötter

5 msk vetemjöl

2 dl vatten

Skär köttet i bitar om 3 centimeter, låt benen sitta kvar. Skala lökarna och skär dem i klyftor.

Salta och peppara köttet och bryn det i omgångar i smör i en stekpanna. Lägg över det i en gryta. Bryn också löken i smör och lägg över den i grytan. Vispa ur stekpannan med lite vatten och häll ner denna sky i grytan. Lägg i lagerblad och kryddpeppar. Häll i vattnet.

Låt sjuda i 30 minuter till att börja med.

Skala morötterna och skär dem i tunna skivor. Lägg ner dem i grytan. Låt sjuda i ytterligare 1 timme eller lite längre, tills köttet är riktigt välkokt. Rör ihop mjöl och vatten till en slät redning. Vispa ner den i grytan.

Koka i cirka 5 minuter. Smaka av.

Servera kalopsen med kokt potatis och inlagda rödbetor.

Bara tanken på kalops gör mig hungrig. Dess täta, kryddpeppriga smak är något speciellt. Planerar man en dag i förväg kan rätten klassas som snabbmat. Kött med ben ger en särskild must åt biljongen. Tar man bort morötterna blir det vanlig oskånsk kalops.

Mer läsning

Annons