Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vichyssoise med gräslök

En kall soppa känns helrätt så här års. Spetsa den med extra mycket gräslök.

Annons

4 portioner, 30 minuter + nedkylning

cirka 500 g potatis

3 vitlöksklyftor

1 gul lök

1 stor purjolök

olivolja

1 1/2 l grönsaksbuljong

1 1/2 dl torrt vitt vin

salt

nymalen svartpeppar

1 1/2 dl grädde

2 krukor eller knippen gräslök

Skala och skiva potatis, vitlök, gul lök, purjolök och hacka hälften av gräslöken. Skölj av potatisskivorna i ett durkslag.

Fräs alltsammans i en stor gryta med en skvätt olivolja utan att det tar färg.

Slå på buljong och vin, krydda med salt och peppar. Låt koka i cirka 25 minuter tills potatisen ramlar sönder. Mixa med mixerstav. Häll i grädden, mixa ett par sekunder till och smaka av. Låt svalna och ställ soppan i kylskåp ett par timmar. Strö över resten av gräslöken. Servera med nybakat surdegsbröd.

Mer läsning

Annons