Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Avokadorecept

Annons

MED INGEFÄRSRÄKOR

AVOKADOGAZPACHO

En kall soppa som lenar både invärtes och utvändigt. Passar perfekt till förrätt på fina middagen. Kan även serveras i snapsglas till drinken.

4 portioner, 15 minuter

2 mogna avokador, helst Hass

8 stora räkor

3 cm färsk ingefära

1 vitlöksklyfta

olivolja

flingsalt

1 rödlök

5 dl kall grönsaksbuljong

1/2–1 jalapeño eller annan chili

1 lime

ev spenatblad

1 tomat

koriander eller dill efter smak

Skala räkorna men lämna kvar den sista stjärtdelen. Skala och riv ingefära och vitlök. Blanda räkor, ingefära, vitlök med lite olivolja och flingsalt. Låt stå medan du gör resten.

Kärna ur avokadofrukterna. Skala och skär löken i klyftor. Mixa tillsammans med buljongen, urkärnad chili, limesaft, lite olivolja och salt. Vill du ha lite mer färg kan du mixa ner en näve spenatblad. Smaka av och ställ in i kylen. Hit kan du förbereda.

Tärna tomaterna. Fördela soppan i fyra glas. Toppa med tomattärningar och räkor. Dekorera med koriander- eller dillkvistar beroende på preferens.

MED AVOKADO OCH PEBRE-SALSA

CHILENSK COMPLETO I Chile äter man gärna korv med avokado. Pebre är en nationalsalsa som passar fint till, även om en äkta

Completo egentligen serveras med majonnäs.

2–4 portioner, 20 minuter

2 mogna avokador, helst Hass

2 chorizokorvar, gärna starka

1/2 citron

salt

olivolja

4 stora korvbröd

Pebre-salsa:

3 mogna tomater

1/2 gul lök

3 msk hackad koriander

3 msk hackad bladpersilja

1 grön chilifrukt, urkärnad

1/2 dl olivolja

2 msk pressad citron

salt

Finhacka allt som kan finhackas till pebren. Smaka av med olja, citron och salt.

Dela chorizon på längden. Stek den ganska hårt i lite olja.

Kärna ur och tärna avokadofrukterna. Pressa över lite citron och salta lätt. Blanda med lite olivolja.

Värm bröden om du vill. Lägg en korvbit i varje bröd. Toppa med lika delar avokado som pebre-salsa.

Servera genast.

AVOKADOCARPACCIO MED FORELLROM OCH ROSTADE HASSELNÖTTERLäcker och lättlagad variant på carpaccio. Här är köttet utbytt mot dundernyttig avokado.

4 portioner, 15 minuter

3 mogna avokador, helst Hass

2 tsk dijonsenap

salt

1/2 citron

1/2 dl olivolja

50 g rucola

50 g forellrom

1 msk kapris

1/2 dl rostade hasselnötter

flagad parmesan

nymalen svartpeppar

Blanda dijonsenap, lite salt och citronsaft. Häll på lite olivolja i taget under omrörning tills du får en slät dressing.

Lägg upp rucola på ett fat. Kärna ur och gröp ut fruktköttet från avokadofrukterna. Skiva tunt och lägg upp ovanpå rucolan. Ringla över dressingen.

Klicka ut forellrom, strö över kapris, grovhackade hasselnötter och flagad parmesan. Dra ett par varv med pepparkvarnen över. Servera genast.

AVOKADOSMOOTHIE

MED LIME, INGEFÄRA OCH BANAN

Mättande supernyttig och god smoothie. Perfekt till frukost eller efter träning. Om du lägger bananerna i frysen en stund innan blir det nästan som en glassdessert.

2 portioner, 10 minuter

2 avokador

2 bananer

1 tsk riven ingefära

2 lime

ev lite vatten eller juice

Kärna ur och gröp ur avokadofrukterna. Skala bananerna. Mixa avokado, banan och ingefära. Pressa i limesaft och mixa hastigt lite till. Smaka av.

Vill du ha en lösare konsistens kan du tillsätta lite vatten eller någon nyttig juice.

Mer läsning

Annons