Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Suzanne bryter trend i Dif-styret

Hon är fotterapeuten som skolade om sig. I går valdes Suzanne Hällström in i Degerfors IF:s styrelse som den första kvinnan på över 20 år.

Annons

– Jag hoppas inte att jag kommer med bara för att jag är kvinna, säger hon.

För några månader sedan fyllde Degerfors IF 103 år.

För tredje gången någonsin valdes i går kväll en kvinna in som ordinarie ledamot i styrelsen. Marianne Brunzell satt i styrelsen på 1970-talet och några år senare gjorde Anita Aronsson samma sak.

Att 53-åriga Suzanne Hällström nu bryter ny mark ser hon inte som något märkvärdigt.

– Det kan vara en kul grej. Men jag hoppas att det inte betyder någonting att jag är just kvinna. Jag vill inte kvoteras in och så tror jag inte att det är, säger hon när Kuriren träffar henne på kommunledningskontoret i Degerfors.

Sedan några år tillbaka jobbar hon på näringslivskontoret, med ekonomi, marknadsföring och kommunikation.

Men arbetslivskarriären började i en helt annan ände. I fotändan.

– Jag började som fotterapeut och erbjöds en tjänst inom kommunen. Efter att jag fått barn ville jag göra någonting annat och fick ett administrativt jobb inom äldreomsorgen. Efter det har jag varit projektledare på kommunkontoret och jobbat några åt på fotbollakademin innan jag kom hit till näringslivskontoret. Det är världens bästa jobb, säger Suzanne och fyrar av ett av många breda leende under vår pratstund.

Ingen vit fläck

Hon har under de senaste åren suttit med i en marknadsgrupp kring Degerfors IF, så Stora Valla är ingen vit fläck på kartan.

– Innan jag började på fotbollsakademin hade jag väl varit på fem matcher i hela mitt liv. Men under de senaste året har jag verkligen fastnat för det och går på så många matcher jag bara kan. Jag tycker det är störtviktigt att det går bra för DIF, säger Suzanne.

Du kommer in i en traditionellt manlig förening, med manssymbolen som en del av klubbmärket. Hur tror du det blir?

– Jag får se om det märks. Jag har jobbat en del med flera av de andra i styrelsen och tror att jag kan ha en rak kommunikation.

Sedan flera år har Degerfors IF inget damverksamhet. Vad tycker du om det?

– Det är lite eländigt, det tycker jag. Jag vet inte riktigt varför man lade ner damsektionen, men det ska jag ta reda på.

Ska du driva frågan om att starta ett damlag igen?

– Kanske. Jag ska ta upp det till diskussion i alla fall.

Var det självklart för dig att tacka ja till styrelseplatsen?

– Absolut inte. Från början var jag klar över att säga nej, jag kände att jag inte har den tiden som krävs. Men jag pratade med flera personer som varit engagerade i Degerfors tidigare och de pushade mig och tyckte att jag skulle testa.

Vad kan du tillföra styrelsen?

– Jag har lång erfarenhet av föreningsarbete från flera kulturföreningar i Karlskoga som jag fortfarande är engagerad i, så jag vet hur det fungerar. Jag hoppas att jag kan bidra med ett stort hjärta för orten och för klubben.

- Jag tror att det är oerhört viktigt med hjärta, speciellt i bruksklubbar. Det finns många grejer som vi inte kan konkurrera med de stora klubbarna om. Då är hjärta och engagemang ännu viktigare. Som i Åtvidaberg där folk ställde upp och skottade planen. Det tror jag inte hade kunnat ske på Råsunda till exempel, säger Suzanne och skiner upp.

– Jag lovade för ett tag sedan att Stora Valla skulle vara snöfri till premiären den 16 april. Om det så krävs ska jag gå ner med hårtorken själv. Det ser väl ut som att det kan bli så, säger hon och skrattar igen.

Mer läsning

Annons